Dette er bakeproduktene du bør ha i hus, hvis du skal følge med på trender og hva som gjelder innen bakst.

Baketrender endrer seg både med tiden og sesongene, men kun noen få blir en del av tradisjonene år etter år. Her er noen internasjonale klassikere som har inntatt norske hjem med storm og de aller nyeste dekorasjonstrendene.

Jernias bakeekspert, Rikke Iversen, gir deg gode tips og råd til hvordan du selv kan forsøke deg på disse trendene hjemme.

Donuts – en sikker vinner

Amerikanske donuts har lengst gjort sitt inntog i Norge og gitt norske hveteboller, for ikke å snakke om smultringen, hard konkurranse. Likevel er det mange som ikke har fått med seg hvor lett det er å bake egne donuts hjemme. En sikker vinner til brunsj, bursdag eller selskap, og dekorasjonsmulighetene er uendelige!

Bakeeksperten mener: – Med en donut-utstikker kan du enkelt stikke ut en og en donut fra en kjevlet deig. Om du ikke ikke har frityrkoker, kan du fint bruke en tykkbunnet gryte, gjerne i jern. Jeg anbefaler å bruke et termometer som enkelt kan festes på kanten av gryten – også perfekt for å lage karamell, sier Rikke.

Hun anbefaler også en donut-utstikker i metall.

– Med den kan du raskt lage ferske, hjemmelagede donuts i ditt eget kjøkken.

Image

Belgiske vafler – en ny favoritt

En annen internasjonal vri på et kjent produkt. Belgiske vafler er nordmenns nye favoritt, og høst/vinter-sesongen er høysesong for denne myke, koselige baksten. Ha i havregryn og server med nøtter og banan for en sunn frokost, eller server varm som dessert med enten sjokolade, melis, varme bær, is, pisket krem eller en kombinasjon.

Bakeeksperten mener: – Vi ser at etterspørselen etter belgiske vaffeljern øker, og at flere ønsker dette i tillegg til det tradisjonelle vaffeljernet. Belgiske vafler er både sprøere og luftigere, og kan fylles med mye godsaker. For å hindre skader på belegget i jernet fra gaffel eller andre skarpe gjenstander, anbefaler jeg en vaffelgaffel, en genial oppfinnelse som også kan brukes i toastjern og teflonpanner.

Image

Håndmalte kaker – en herlig fargetrend

De siste årene har vi sett mye bruk av fondant og farget deig i kaker, men nå har fargetrenden tatt en mer klassisk vending. Den nyeste trenden innen flotte, eksklusive kaker er håndmalt dekorasjon, som gir assosiasjoner til norsk tradisjon med rose- og porselensmaling. Her kan man bruke fantasien, og både tekst, abstrakte motiver og fargeklatter er kreative eksempler som gir et annerledes resultat.

Bakeeksperten mener: – En egendesignet kake, gjerne med personlige detaljer, gir både baksten og selskapet det lille ekstra. Skap ditt eget kunstverk og en kake som imponerer fra innsiden og ut. Å la barna få male og dekorere sin egen kake med spiselig maling er også en utrolig hyggelig familie- eller bursdagsaktivitet!

Image

Bakst i sesong

Nordmenn er glad i å bake etter sesongene, med lette kaker av is, krem og bær til sommeren og julebakst gjennom vinteren. Men mange glemmer at høsten er en ypperlig anledning til å bake vakre, enkle kaker som kan dekoreres i delikate og stemningsfulle høstfarger.

Bakeeksperten mener: – Med utstikkere kan du få de enkleste kakene til å se lekre og proffe ut. Bruk utstikkere og former for å lage flotte høstblader i ulike fasonger, og bruk fondant med konditorfarge og kakemaling i grønt, rødt og oransje for et vakkert fargespill. Resultatet er helt nydelig, sier Rikke.

Image