Konditorene Mette Blomsterberg og Vilde Nistad Strandos viser deg triksene som gjør at kakene ser ekstra lekre ut.

Har du lyst til å gjøre det lille ekstra for at kaka eller baksten skal skinne på serveringsfatet når gjestene kommer? Vi har spurt to dyktige og erfarne konditorer om hva som er de beste triksene for å pynte kaka på en enkel og fin måte.

Vinner av beste dessert og kake

Vilde Nistad Strandos (27) ble tidlig interessert i matlaging og kakebaking, og valgte derfor å bli konditor. Hun kom på førsteplass i NM for unge konditorer i 2014, og vant flere priser under Nordic Pastry Cup i 2019. Nå er hun med på Baker- og konditorlandslaget, som hun skal konkurrere for under VM denne høsten.

– Jeg liker best å lage sjokoladekake og sjokolademousse, eller noe annet med sjokolade. Jeg synes dette er veldig godt, og som mange andre så har jeg en svakhet for sjokolade. Det som er fint med sjokoladekaker er at du kan kombinere det med så mange ulike smaker, for eksempel bringebær og pasjonsfrukt, sier Vilde.

Her er konditorens beste triks:

– Du bør ha en bakepalett, en slags stekespade, for å stryke over og få en jevn og fin overflate. Hvis du for eksempel skal lage en moussekake i rund form er det lurt å ha en plastring/folie som er ment for kakebaking, slik at kantene skal bli pene. Du kan også bruke sprøyteposer med en tipp og lage ulike mønstre. Pynt gjerne med noen friske bær til slutt.

Image

Hva kan du pynte bløtkake med?

Hva slags pynt du bør ha er avhengig av hva slags kake eller bakst du skal lage.

– Jeg synes det er finest å bruke bær eller sjokoladepynt på bløtkaker. Unngå marsipan eller fondant ettersom det vil smelte inn i kremen. På en marsipankake kan du derimot gjerne lage marsipanroser/blomster og pynte kaka med. Skal du lage en sjokoladekake med smørkrem inni, så er det godt tips å bruke den samme smørkremen på toppen, og lage noe små rosetter rundt kanten, sier Vilde og legger til:

– Når det gjelder muffins må du først ha en glasur eller krem og deretter ha pynten oppå. Det finnes mye ulikt strø som er veldig fint å pynte med, eller du kan lage marsipanpynt. Du kan også bruke noen bær, forklarer konditoren og gir følgende tips til slutt:

– Hvis du har bakt litt før ville jeg anbefale å bake noe du vet at du klarer. Det trenger ikke å være veldig avansert så lenge det smaker godt. Det er mer enn bra nok. Ikke sett lista for høyt, og start i det små. Så kan du heller jobbe deg oppover etter hvert som du blir bedre til å bake.

Danmarks konditordronning

Mette Blomsterberg er Danmarks ukronede konditordronning, og er utdannet konditor ved «Kransekagehuset» i Ny Østergade i København. Mette har drevet egen café og konditori i mange år, samt utgitt flere kake- og dessertbøker og bidratt som ekspert på dansk TV. Den danske konditoren har også utviklet og laget sin egen produktserie med smarte bakeprodukter.

Konditoren anbefaler å bruke en terteform med løs bunn når du baker.

– Jeg baker både søte og salte terter i terteformene mine, men jeg legger også i små boller av deig, og får deilig brytebrød. Det er veldig praktisk at bunnen er løs, det gjør det mulig å sjekke om tertebunnen er nok stekt, forklarer Mette.

– Når terten eller brødene er ferdig stekt og tas ut av ovnen frigjøres den fra kanten av formen, slik at den kan ’få luft’ og dampen slippes ut.

Gode redskaper til pynt av kake

Når du skal pynte en kake er det også viktig å ha praktiske redskap som gjør det enkelt å få et pent resultat.

– Mine engangssprøyteposer i kraftig kvalitet er både praktiske og hygieniske, og passer like godt i det salte som i det søte kjøkken. Jeg bruker dem til å fylle dessertkremer og mousser opp i porsjonsglassene mine, til å fordele kakerøre i små former, til å dekorere alle slags kaker, de er også gode til for eksempel å sprøyte potetmos opp i små skåler og så videre, sier Mette.

Image

Hvis du skal lage en mousse eller lagkake så har konditoren et veldig smart triks i ermet.

– Jeg bruker lagkakeplast/folie til alle mine lagkaker og mousser som jeg støper i store eller små sylinderformer eller i springformen min. Etter en tur i fryseren blir moussens kant utrolig fin når jeg fjerner plasten fra den iskalde kaken. Den kraftige kvalitet gjør det mulig å vaske den og bruke den en ekstra gang, sier Mette.

– Du kan også bruke lagkakeplasten/folien hvis du ønsker å forhøye for eksempel den fem centimeter høye sylinderformen til å støpe seks eller syv centimeter høye desserter. Det er også mulig å lage forskjellig sjokoladepynt på strimler av lagkakeplast/folie.