Hva er hemmeligheten bak de perfekte matbildene vi ofte får servert i sosiale medier? Her avslører proffene sine beste fototriks.
Det florerer av lekre matbilder i sosiale medier, og du kan bli skrubbsulten av å scrolle deg gjennom alle bildene på Instagram. Men det å få maten til å se like god ut på bilder som i virkeligheten er ikke alltid like lett.
Vi har fått proffene, matfotograf Hanne Stensvold og tidligere bakevinner i Norges beste bakst, Angelika Sorkina, til å avsløre sine beste triks for å få matbildene til å skinne.
– Riktig lys er kanskje det aller viktigste. Om du ikke har fotolamper så er dagslys å anbefale. Det blir i hvert fall ikke pene bilder om du bruker vanlig taklys, sier den drevne matfotografen, Hanne, og legger til:
– Gjør det enkelt! Om baksten eller kaken er fin i seg selv, er det ikke nødvendig med så veldig mye styling. Test ut forskjellige vinkler. Kanskje er en bollekrans penest rett ovenfra, mens en høy kake gjør seg best fra siden.
ImageÅ ta gode bakebilder dreier seg om lys og komposisjon, sier Angelika seg enig:
– Forsøk deg frem med forskjellige komposisjoner. Unngå ting i bildet som stjeler oppmerksomheten fra kaken din. Og godt lys er kanskje det aller viktigste for at bakebildene skal bli så lekre som mulig. Ta med deg maten du vil fotografere bort til et vindu for naturlig lys, men pass på at du unngår direkte sollys. Og det beste tipset for hvordan du skal ta bakebilder er å ha det gøy, bruke kreativiteten din og få maten til å se så lekker ut som mulig.
Her er de beste tipsene, enten du skal fotografere bakverk for å delta i en bakekonkurranse eller bare har lyst til å leke deg foran og bak kameraet:
Unngå unødvendige skygger, dårlig lys og blits. Mykt og naturlig lys er det beste for å få ingrediensene til å stå ut. Ta alltid bildene i dagslys slik at du får det fine, naturlige lyset. Sett kaken eller baksten på et bord rett ved et vindu i dagslys, og sett opp kamera slik at du får lyset inn fra den ene siden. Det kan også være lurt å ha kamera på et stativ slik at du kan jobbe med komposisjonen uten å forandre vinkel. Unngå direkte sollys, og du kan også bruke et speil for å få ekstra lys på matretten.
Bestem hva slags stil og komposisjon bildet ditt skal ha, enten bildet skal bli skutt rett ovenfra, være et super-nærbilde eller vise et bakverk sett fra siden eller på skrå. Først og fremst er det viktig å finne den beste vinkelen, og bruk gjerne et kamerastativ slik at du har en fast ramme å jobbe innenfor. Når baksten eller kaken er plassert der du vil, kan du begynne å legge inn flere elementer, for eksempel servietter, bestikk eller frukt og bær. Se i kameraet hele tiden og sjekk hvordan det ser ut på bildet. Husk at baksten skal spille hovedrollen, så ikke overdriv med andre elementer. Tenk at elementene skal lede øyet til baksten!
Det er også viktig å tenke på hva slags bakgrunn baksten eller kaken står på. Velg noe nøytralt, og gjerne noe som fremhever kaken. Tenk på om du ønsker et lyst eller mørkt bilde. Et vanlig kjøkkenbord kan funke, men det går også an å bruke linduk, gamle planker eller løse bordplater i tre.
Tenk også på hvordan maten presenteres på tallerkenen eller fatet. Hvis du har mange fargerike elementer så spre dem utover tallerkenen slik at ikke alt ligger oppå hverandre. Bruk gjerne symmetri eller det gylne snitt for å strukturere og balansere bildet. Ellers kan du leke deg med assymetri og negativ plass – ikke vær redd for å la det være litt ekstra plass på en side. Vær kreativ, prøv deg fram og ta bilder fra ulike vinkler.
ImageNår du styler bordet, så legg til elementer som øker kjøkkenfølelsen, for eksempel friske blomster, fint bestikk, grytekluter, krydder, urter og ferske ingredienser. De beste matbildene trenger ikke være oppstilte. Ikke la det se altfor perfekt ut. Maten ser mer delikat ut når det er litt rotete, for eksempel at det ligger ingredienser strødd på benken, det drypper fra en flaske eller at du har tatt en bit av kaka.
Lær deg hvordan du justerer kontraster, farger og bruker ulike filtre på mobilen slik at maten popper ordentlig på bildet. Igjen så er det viktig med riktig lys. Ta gjerne med baksten ut om du ikke har noe egnet vindu. Da unngår du gulskjær og slipper å gjøre så mye etterarbeid. Det finnes mange redigerings-apper, men ofte kommer du langt med de enkle tingene du kan gjøre i selve kamera-appen. Ofte er det kanskje bare enkel beskjæring og det å booste og dra opp farger og kontrast som skal til. Ønsker du mer avansert redigering kan du prøve ut Adobe Photoshop Express.
Hvis du har tatt matbilder som gjør folk så sultne at de får vann i munnen – ja, da har du gjort en svært god fotojobb.
Lykke til med bakingen og fotograferingen!