Matbloggeren Tove Holter, som står bak bloggen idefull.no, liker å servere venner og familie denne herlige kaken i sommerhalvåret. Og her er det ikke spart på godsakene – det er bær både inni kakedeigen, som fyll og som pynt på toppen. Den ser god ut, og den smaker godt, lover Tove.
– Smaken av søt kakebunn sammen med den syren bærene gir i denne saftige kakebunnen, er perfekt sammen med luftig krem og enda mere bær.
– Hva kjennetegner en typisk sommerkake, mener du?
– Jeg mener at en sommerkake først og fremst bør være enkel å lage, samt inneholde friske bær/frukt.
– I hvilke anledninger serverer du en kake som denne?
– Det kommer an på om man velger å servere den som langpanneversjon eller festkakeversjon. Det er ikke bare til kaffen på ettermiddagen at mange liker noe søtt ved siden av, det er også godt med noe søtt til kaffen på morgenkvisten. Eller hva med et kakestykke og et kaldt glass hvitvin på terrassen en varm sommerkveld?
Sommerkake med bær i liten langpanne str. 27 × 38 cm
3 egg
200 g brun farin
3 ts vaniljesukker
50 g smeltet Bremykt
2 dl Kefir
1 ts bakepulver
1 ts natron
200 g mel
100 g bringebær
150 g blåbær
Smelt Bremykt. Mens smøret avkjøles, piskes egg, brun farin og vaniljesukker luftig. Tilsett deretter det våte (Bremykt og Kefir) og det tørre (bakepulver, natron og mel) om hverandre. Røren helles så i en bakepapirkledd liten langpanne. Fordel bærene i røren. Kaken stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter.
Skjær f. eks. kaken i ruter og server den som den er med krem og bær, eller del den i to eller tre og server den lagvis med krem og bær (jordbær, bringebær og blåbær). Masse bær = skikkelig sommerkake.
Kremen til trelagskake
5 dl kremfløte
5 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Piskes stivt og fordeles mellom lagene og smøres på toppen av kaken sammen med bærene.