Glutenfritt og godt

På jakt etter skikkelig gode, glutenfrie kaker og bakst? Her får du både gode tips og oppskrifter.

10. juni 2020

Det er mange som er sensitive eller er allergisk mot gluten. Er du en av dem, eller skal du få besøk av en glutenallergiker? Da kan denne artikkelen hjelpe deg med noen gode oppskrifter på kaker og annen bakst.

I oppskriftsbasen vår har vi etterhvert fått mange gode oppskrifter uten glutenholdige ingredienser. Klikk deg inn og søk på «glutenfri», så finner du mange fine oppskrifter. Vi har også listet opp flere lenger ned i artikkelen.

Hvordan gjøre kaker glutenfri

Glutenfrie kaker er heldigvis lettere å lage enn mange tror. Du kan stort sett bare bytte ut hvetemelet med glutenfritt mel, og bake fine sjokoladekaker og bløtkaker.

Muffins kan også fint bakes glutenfritt. Du kan enkelt dele deigen i to, slik at du kan lage én variant med hvetemel og én med glutenfritt mel. Perfekt hvis du for eksempel skal arrangere en barnebursdag.

Glutenfri gjærbakst

Noe vanskeligere er det å lage gjærbakst. Det kan være utfordrende å få en fin eltedeig, da den som oftest blir litt klissete. Et godt tips er å bruke en slikkepott til å fordele deigen i en form. Bolledeigen kan du for eksempel sette i muffinsformer.

I vanlig gjærbakst er det glutenet i hveten og andre melsorter som bidrar til å gjøre baksten luftig og god. Derfor kreves det litt mer av den som baker glutenfritt for å få et bra resultat. Gode tips for å lykkes er å være nøye med vekt og mål, og bruke så lite mel som mulig ved utbaking. Hvis deigen blir for tørr, blir også det ferdige bakverket tørt. Det finnes flere typer glutenfrie meltyper på markedet; både grovt og fint, meltyper med ulike bakeevner, samt ulike merker. Du må prøve deg frem og finne din favoritt.

Mange muligheter

Det er med andre ord ingen grunn til at ikke glutenallergikerne skal kunne kose seg med deilig hjemmelaget bakst. La deg inspirere av disse oppskriftene fra Bremykts Bakeklubb:

Glutenfri ostekake: New York cheese cake

En deilig og frisk ostekake stekt i ovnen, som smelter på tungen, med glutenfri bunn, toppet med sukrede bjørnebær … trenger vi å si mer? Dette er virkelig en deilig ostekake.

Glutenfri ostekake New York Cheesecake

Glutenfri rullekake med hvit sjokoladekrem

Rullekake bakes på få minutter og passer selvsagt på en av de store festdagene i året, i alle fall når den er fylt med hvit sjokoladekrem og pyntet med krem og friske bær.

Glutenfri rullekake

Polentakake med sitronsirup

Dette er en saftig, inspirerende og glutenfri kake fra det italienske kjøkken. Buon appetito!

Glutenfri kake: Polentakake med sitronsirup

Israelkake med marmorert sjokoladepynt

Israelkake er nydelig på smak og en konsistens. Den er i tre lag bestående av sjokoladebunn, karamellfromasj og sjokoladeglasur. Vi har laget vår egen vri pyntet med marmorert sjokolade. Denne er glutenfri.

Glutenfri kake: Israelkake med marmorert sjokoladepynt

Glutenfrie bidrag i Norges Beste Bakst

I bakekonkurransen Norges beste bakst, som har blitt arrangert i regi av Bremykt i flere år, er det kommet inn mange glutenfrie oppskrifter fra ivrige bakere rundt om i landet. Det er sendt inn oppskrifter på både fristende kaker og god gjærbakst. Ta en titt på disse:

Gjærbakst:
- Supersaftig glutenfri loff med quinoa
- Glutenfrie kanelboller
- Glutenfri ost og skinke horn
- Glutenfrie fastelavensboller
- Glutenfrie Mørketidsboller

Kaker:
- Verdens beste glutenfrie sjokoladekake med smørkrem
- Glutenfri sjokoladekake
- Glutenfri sjokoladedrøm: Nøttebunn med himmelsk sjokoladekrem
- Glutenfri bløtkake
- Glutenfri kinder drøm
- Gluten og laktosefri sjokoladekake med marsmallowfondant
- Glutenfri Mud cake
- Snickersrullekake
- Glutenfri Rull mørk sjokolade kake
- Glutenfri eplekake
- Saftig glutenfri sjokoladekake
- Glutenfri og melkefri sjokoladekake
- Ostekake med seig brownie bunn
- Glutenfri snickerskake

Annen bakst:
- Gluten- og laktosefrie scones med banan og eple
- Glutenfrie Amerikanske cookies
- Quinoa pannekaker


Alle oppskriftene fra Bremykt sin bakeklubb og fra konkurransen Norges beste bakst finner du her.