Eltefritt grytebrød
Eltefritt grytebrød er utrolig godt med sin myke kjerne og sprø skorpe. Det er enkelt å lage, det gjør seg nærmest selv på kjøkkenbenken, men krever litt tid og planlegging.
Det er slett ikke vanskelig å få et fantastisk godt brød på denne måten. Eltefritt grytebrød, eller no-knead-bread som det også kalles, trenger ikke mye jobb, men derimot lang hevetid og gjør seg selv mens du kan finne på andre ting.

Oppskrift på eltefritt grytebrød
Oppskriften gir ett brød
Ingredienser:
- 50 g smeltet Bremykt Mykere eller Original, ev. Bremykt Flytende
- 400 g hvetemel
- 100 g siktet rugmel
- ½ ts tørrgjær
- 1 ts salt
- 1 ss flytende honning (evt. 1 ts sukker)
- 4 dl kaldt vann
- 1 Jerngryte, ca. 5 liter/22–24 cm
Fremgangsmåte
Dag 1
- Rør honningen ut i vannet.
- Bland de tørre ingrediensene i en stor bakebolle, tilsett det bløte og rør godt sammen.
- Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse (8–12 timer i romtemperatur)
Dag 2
- Ha deigen over på en godt melet benk eller et bakepapir. Jobb forsiktig, så du ikke slår ut luften som har opparbeidet seg under hevingen. Dra deigen ut i en flat firkant. Brett hjørnene inn mot midten som en konvolutt. Gjenta to til tre ganger til deigen har strammet seg opp og er rund og fin. Legg deigen med skjøten ned i bakebollen. Dryss med litt hvetemel, dekk med plast og la deigen heve 1-2 timer, til dobbel størrelse i romtemperatur.
- En halvtime før steking setter du jerngryten (eller annen ildfastgryte med lokk) i ovnen på 230 °C. Når deigen er ferdig hevet, tar du gryten ut og strør litt mel i bunnen. Hvelv deigen forsiktig ut av bakebollen og ned i den varme gryten, gjerne slik at skjøten kommer opp. Her gjør det ingen ting om deigen ikke ser så fin ut, så ikke bli fristet til å forme den. Ha lokket på gryten og sett tilbake i ovnen. Stek på 230 °C i ca. 30 minutter og så uten lokk i ca. 15 minutter.
- Ta ut og avkjøl på rist.
Tips: Skorpen holder seg lengre sprø dersom du oppbevarer brødet i kjøkkenhåndklede.

Bremykt – En folkefavoritt!
Bremykt inneholder den smarte blandingen av meierismør og rapsolje. Det gir Bremykt den gode smaken av meierismør, samtidig som rapsoljen gjør den smøremyk og lett å jobbe med. Den gode smaken, konsistensen og at produktet er allsidig i bruk er årsaken til at Bremykt er en folkefavoritt!
Fordeler med Bremykt:
- Alt-i-ett: Bremykt kan brukes til steking, baking og på brødskiva
- Meierismøret gir sluttproduktet den gode smørsmaken
- Rapsoljen gjør den myk i konsistensen og bakeklar rett fra kjøleskapet
- Rapsolje bevarer baksten fersk lenger
Har du lyst til å bake andre brød kan du ta en titt på disse:
– Surdeigsbrød med gulrot
– Valnøttbrød med tørket frukt
– Flettebrød med solsikkefrø og chia
– Pizzabrød med soltørkede tomater, pinjekjerner og fetaost
– Brytebrød
– Saftig smørloff
– Tangzhong (Bremykt loff)
– Stableloff med hvitløkssmør og ost