Slik er høstens baketrender

Nakne kaker og speilglasur dominerer baketrendene denne høsten. Men fortvil ikke – hjemmelagde kaker som smelter i munnen går aldri av moten.

28. september 2017

Fjerde runde av bakekonkurransen Norges beste bakst er nylig avsluttet, og vi koser oss med alle de fristende bakeoppskriftene som har strømmet inn til oss. Baketrendene forandrer seg med sesong og motebildet for øvrig, og vi har spurt tre populære bakebloggere om hva som er mest trendy å sette på kakebordet akkurat nå.

Vinner zorkina
TIDLIGERE VINNER: Angelika Sorkina, vinner av Norges beste bakst 2016.

Angelika Sorkina – hobbybaker og fjorårets bakevinner

Fjorårets bakevinner i Norges beste bakst, Angelika Sorkina, baker jevnlig lekre kaker og har sett mange inspirerende kaker og bakst i det siste. Hun mener at følgende baketrender blir gjeldende i år:

– Jeg tror naked cakes (kake som ser halvferdig ut, uten krem/glasur utenpå), mousse, drip cakes (kake der glasuren tydelig renner ned på siden) og hand painted cakes (kake som ser håndmalt ut, nesten som et maleri) blir veldig populært i år, sier Angelika Zorkina og legger til:

– Når det gjelder bakst tror jeg at dere i bakekonkurransen Norges beste bakst vil få se mange ulike terter med friske bær, marengstopper, sjokoladefyll og muffins-cruffins (en hybridbakst som kombinerer formen til en muffins med croissantens sprø og saftig konsistens) i alle slags varianter.

Kristine ilstad (foto privat)
EKSPERTEN: Kristine Ilstad er forfatter og driver bakebloggen «Det søte liv».

Kristine Ilstad – forfatter og bakeblogger

Ilstad driver bakebloggen Det søte liv som er proppfull av lekre oppskrifter. Hun har også skrevet flere bakebøker, og frister jevnlig sine 275.000 fans på Facebook og snart 20 000 Instagram-følgere med kakebilder for enhver smak.

– En trend som har tatt seg opp er å pynte kaker med gullflak. Det er snakk om ekte, spiselig gull som legges på kaken med pinsett og som er temmelig kostbart. Men det ser lekkert ut, spesielt på mørke sjokoladekaker. En litt rimeligere trend er å pynte med kakestøv i gull, sølv og bronsefarge, sier Ilstad.

Kakestøvet kjøpes i velassorterte matvarebutikker og kan pensles på kaker, konfekt og kakepynt som gir et lekkert, eksklusivt skimmer.

Søteliv3
REGNBUEKAKE: Denne kaka er perfekt hvis du vil imponere med en stor, glad og fargerik kake!

– Det er fortsatt en trend blant kakepyntere å bruke konsentrert konditorfarge, såkalt “pastafarge”, til å farge kakebunner, kremer og fondantlokk etc. Personlig bruker jeg svært sjeldent konditorfarge i mine kaker, men jeg har prøvd meg på den populære Regnbuekaken og publisert oppskrift og fremgangsmåte på bloggen min.

– I sommer var det mange som pyntet med spiselige blomster. Det gir et vakkert og sommerlig inntrykk. Ellers er blank konditorglasur på kaker, såkalt mirror glaze, en trend blant de mer erfarne kakebakerne. Dette er også en gjenganger på kaker du får på konditorier og eksklusive restauranter. Det er fint mulig å lage slik glasur hjemme, og det er blant de tingene jeg har lyst til å prøve meg på i nærmeste framtid.

Søteliv2
PRIKKEN OVER I-EN: En gassbrenner er alt du trenger for å lage et eksklusivt preg på sitronkaka.

– Mindre avansert, men likevel veldig flott, er det å pynte kaker med marengs som grilles med en gassbrenner. Dette er spesielt populært på sitronkaker og store, syndige sjokoladekaker av den amerikanske sorten, fortsetter bloggeren.
Hun forteller trenden også går i motsatt retning, mot mer rustikke kaker hvor det gjelder å pynte minst mulig.

– Det skal gjerne være ujevne kanter, brune farger og innpakning i matpapir og hyssing. Eksempler er müslibarer, muffins og store cookies som pakkes i matposer, myke, varme bananbrød og formkaker uten pynt, og terter med frukt og bær som lages direkte på stekeplaten uten paiform slik at kantene blir ujevne.

Søteliv1
SPENNENDE INGREDIENSER: Salte ingredienser og lakris er populære smakstilsettere.

– Ellers ser jeg at det blir stadig mer populært å bake med lakris og salt karamell. Den samme trenden ser vi også på dessertfronten, som i iskrem, dessertsauser og panna cotta. I min nye kakebok “Det søte liv – Kaker for enhver smak” har jeg dedikert et helt kapittel til hver av disse to smakene nettopp fordi jeg har sett at dette er smaker som har blitt så populære på bloggen.

15302422 10153958264097651 1122782133 o 1
ELSKER Å BAKE: Manuela Kjeilen er forfatter og bloggeren bak «Passion4Baking».

Manuela Kjeilen – bakeblogger og forfatter:

Kjeilen er forfatter, fotograf og driver bakebloggen Passion4Baking. Hun har også svimlende 1,2 millioner Instagram-følgere som gjerne vil spise kakene hennes gjennom skjermen. Hun har lagt merke til at det er noen baketrender som skiller seg ut i år.

– Instagram viser mye Unicorn-kaker og kjeks som jeg personlig ikke er en fan av! Jeg ser også at det er trendy med mye svart. Videre så gjelder kaker med mye sprinkles, og det kan være fint så lenge det ikke blir for mye. Har du lyst til å lage dette så har jeg har en enkel kake her.

Selv har Manuela lagt sin elsk på tradisjonelle, enkle norske kaker og bakst fremfor utenlandske baketrender med mye fargestoffer.

– Helt siden jeg var liten så har jeg vært en fan av norske kaker og bakst, som jeg synes har de beste smakene. Trender for meg er det du liker best, og jeg personlig har alltid elsket gode hjemmelagde kaker med en enkel stil som bare ser fantastisk godt ut. Målet mitt er å friste folk og lage deilige kaker uten mye fargestoffer!

Manuela
SØTT: Manuela elsker enkle, tradisjonelle kaker, gjerne med enkel pynt.

Hun forholder seg aldri til trender, og baker det som faller henne inn den dagen hun skal lage noe.

– Bak med hjertet og dine fantastiske smaker. Da blir resultatet alltid fantastisk!

Kake4

Baketrendene som gjelder i 2017:

Naked cakes: Kake som ser halvferdig ut og uten krem/glasur utenpå

Drip cakes: Kake der glasuren tydelig renner ned på siden

Muffins – cruffins: En hybridbakst som kombinerer formen til en muffins med croissantens sprø og saftige konsistens

Kaker med gullflak: Ekte, spiselig gull legges på kaken med pinsett

Mirror glaze: Kake med speilglasur

Spiselige blomster: Kake som er pyntet med blomster gir et vakkert og sommerlig inntrykk

Marengs og marshmallows: kaker med marengs som grilles med en gassbrenner, for eksempel sitronkaker og store amerikanske sjokoladekaker

Painted cakes: kake som ser håndmalt ut, nesten som et maleri

Unicorn- og regnbuekaker: fargesprakende kaker som gjerne har flere lag i forskjellige farger

Svarte kaker: kaker som er heldekket med svart glasur og pynt

Kaker med sprinkles: kaker som pyntes med runde og fargerike godteri

Vi kårer Norges beste bakst

Denne høsten har Bremykt vært på jakt etter landets beste bakeoppskrift i bakekonkurransen Norges beste bakst. Nå er konkurransen avsluttet og juryen jobber med å smake seg fram til årets bakevinner. Les mer om konkurransen her.