Norges beste bakst 2017

Tine Rafoss Ivarsen vant Norges beste bakst i 2017 med Mammas karamellkake.

26. oktober 2017

I 2017 fikk vi inn over 200 bakeoppskrifter fra engasjerte hobbybakere over hele landet. Juryen var svært imponert over folks enorme kreativitet og den store mengden av gode oppskrifter. Derfor var det en krevende og stor jobb da de aller beste oppskriftene skulle velges ut.

HER ER VINNERNE I 2017:

1.plass: Mammas karamellkake – Tine Rafoss Ivarsen

Tine Rafoss Ivarsen er den heldige vinneren av Norges beste bakst 2017 med sin deilige marengskake, Mammas karamellkake! I tillegg til heder og ære vinner hun også hovedpremien, som er en prisbelønt kjøkkenmaskin, Kenwood Cooking Chef KM070 (verdi 12 999,-)

Juryen sier følgende om vinnerbaksten: «Mammas karamellkake er veldig god, og kaffesmaken gjør seg bra. Det er kreativt at du kan bruke den som iskake også, altså at det er to kaker i én. Dette er en fin festkake, og en annerledes vri på Pavlova med en personlig historie. Et godt tips er at du kan redusere steketiden med en time ved å øke steketempraturen til 140 grader.»

Portrettbilde vinner 2017 oppdatert
ÅRETS VINNER: Tine Ivarsen er vinneren av Norges beste bakst 2017.

PERSONLIG FAVORITT SOM BETYR MYE

Ivarsen ble svært overrasket da hun fikk vite at hun stakk av med seieren, og vinneroppskriften er helt spesiell for Norges beste bakst-vinneren.

– Jeg ble utrolig overrasket når jeg fikk vite at jeg har vunnet Norges beste bakst 2017! Oppskriften jeg meldte på er en personlig favoritt – og det er skikkelig gøy at kaken faller i smak hos andre. Det er veldig koselig at en oppskrift som betyr så mye for meg kan nå ut til flere. Så jeg må bare rette en stor takk til mamma som bakte denne kaken til meg da jeg vokste opp! sier Ivarsen og legger til:

– Jeg tror oppskriften skiller seg ut fordi det er en kake ikke så mange har smakt, og det er helt ypperlig at den både kan spises som den er og brukes som iskake. Kaken er sammensatt av en god kombinasjon med smaker. Den søte kaffekaramellen gjør seg godt mot den sprø marengsen. I tillegg så er Daimsjokoladen på toppen prikken over i-en til kaken, og er en god kontrast til de andre teksturene.

GRAFISK DESIGNER MED BAKEINTERESSE

Tine Rafoss Ivarsen er utdannet grafisk designer, og mener helt bestemt at mange av de samme designprinsippene kan overføres når man «designer» bakst. I tillegg til form, farge og komposisjon, så må man også forholde seg til smak. På Instagram-kontoen sin deler hun gjerne både sine grafiske verk og bakverk med følgerne sine.

– Bakestilen min er litt rustikk, jeg liker for eksempel å pynte med naturlige ting med naturlige farger. Jeg foretrekker å bruke frukt, bær, sjokolade og diverse sauser fremfor å pynte med f.eks fondant som er i unaturlige farger. Derfor kan uttrykket på baksten min bli litt røft, men samtidig så er det naturlig og estetisk pent å se på.

KREATIVITETEN LØPER LØPSK

For Ivarsen er bakingen en måte å koble av på, som får henne til å slappe av og det gir enormt mye glede. Bakevinneren pynter gjerne med råvarer som passer kaken.

– Jeg henter inspirasjon ut ifra de råvarene jeg har tilgjengelig. Jeg baker ofte på impuls, og da må jeg bruke de tingene jeg har i hus. Hjernen går på høygir og kreativiteten løper løpsk for å finne gode smakskombinasjoner og kule måter å pynte på, forklarer Norges beste bakst-vinneren og legger til:

– Jeg liker å bake bakst som jeg kan bruke masse tid på å pynte! Ordtaket «Less is more» appellerer overhodet ikke til min bakestil. Jeg elsker å overøse kakene med masse deilig frukt og bær med flotte farger. Jeg liker all bakst, men det er virkelig ingenting som slår helt fersk gjærbakst. Jeg lager ofte kanelknuter, da jeg syns det er gøy å lage og det smaker helt himmelsk!

VINNERENS BESTE BAKETIPS

For bakevinneren er det helt avgjørende at et perfekt bakverk både smaker godt og ser godt ut, og hun er glad i å bruke Bremykt til baking.

– Jeg liker å bruke Bremykt fordi det er en perfekt kombinasjon av smør og olje. Bremykt inneholder gode, naturlige råvarer og gir en saftig og velsmakende bakst.

Og hva er vinnerens beste baketips?

– Mitt beste baketips til andre må være at man bør være kreativ og tålmodig. I tillegg så anbefaler jeg å bruke frukt, bær og sjokolade som pynt på kakene. Det finnes ikke grenser for hvor mye flott man kan lage hvis man bare er litt kreativ! Tålmodigheten må også være på plass, for av og til krever kaken sin tid for å bli perfekt. Dette gjelder kanskje spesielt gjærbakst, men det appellerer også til bakst generelt. Pynting kan også ta mye tid, ofte er det små og helt avgjørende detaljer som skal på plass for å gi et kult uttrykk. Baking skal være gøy og avslappende – kos deg med bakingen og ta deg god tid!

Les også: Slik lykkes du med baksten

Eplesnurrer med kanel
NUMMER TO: Helene Serine Høie Næsheims eplesnurrer med eple og kanel stakk av med andreplassen i Norges beste bakst.

2.plass: Eplesnurrer med eple og kanel – Helene Serine Høie Næsheim

På en god andreplass kommer Helene Serine Høie Næsheim sine eplesnurrer med eple og kanel. Oppskriften er helt spesiell for Høie Næsheim fordi hun er oppvokst med saftige kanelsnurrer som smelter på tungen. Dette er en oppgradert versjon av kanelsnurrene med høstlig vri, og for henne er det barndomsminner i hver bit. Høie Næsheim vinner en elegant og robust kjøkkenmaskin, Kenwood Premier Major KMM770 – MegaPack (verdi 4999,-).

Juryens begrunnelse er følgende: «Eplesnurrene er veldig lette og raske å lage. Dette er ikke gjærbakst, men bakepulverbakst, så du kan få den ferdig på en time. Disse er gode på smak, og det er en veldig enkel måte å få den gode smaken på. Snurrene gjorde seg bra med epler.»

3.plass: Black Magic – saftig sjokoladekake – Franciska Munck-Johansen

Franciska Munck-Johansen sin Black Magic – sjokoladekake kapret tredjeplassen i årets bakekonkurranse, og dermed vinner hun en flott bakepakke med Blomsterbergs-produkter (verdi 2044,-)

Juryens begrunnelse er følgende: «Denne sjokoladekaken er enkel å lage og sjokolademoussen er helt genialt enkel. Kaken er veldig saftig! Det er god sjokoladesmak, og den er ikke for kraftig. Sjokoladekaken blir frisk med bær. Dette er en flott festkake som alle kan like og alle kan få til.»

Black magic
TREDJEPLASS: Inn på pallen kom også Franciska Munck-Johansen sin Black Magic – en saftig sjokoladekake med sjokolademousse og bær.

ØVRIGE FINALISTER:

Solboller – Vigdis Solberg

Kvæfjordkake – Bente Amandussen

Verdens beste cupcakes – Emilie Pedersen Lekang

Kokoskube – Ewelina Bogacz

Lys langpanne med sesongens bær – Suzanne Solli

Suksessfyrste med pistasjenøtter – Vidar Abrahamsen

Saftig sjokoladefudgekake – Marium Elisabeth S. Gallefoss

Her finner du alle oppskriftene fra Bremykt sin bakekonkurranse Norges beste bakst.