Hobbybaker? Dette trenger du – og dette trenger du ikke

Utstyrsjungelen kan være overveldende for deg som er bitt av bakebasillen. Man kan fort føle at bakeuniverset handler mer om tipper, bakematter og avanserte metoder enn den gode følelsen (og ikke minst, duften!) når bakverket er ferdigstekte.

28. september 2021

– En god springform, bakeform eller brødform som fordeler varmen godt og gir et jevnt stekeresultat er viktig for å lykkes med bakingen. Formen skal også passe i størrelse til oppskriften, sier Didrik Breivik. Han er kategorisjef for baking i Jernia, og er selv glad i å trylle frem lekre bakverk på kjøkkenet

Didrik 2021.09.13 1

Sånn lykkes du med baksten
For å lykkes med selve baksten er en bakeform med slipp-effekt en fordel. Da slipper du å bekymre deg for at halve kaken skal sitte fast i formen. Du trenger også en slikkepott eller deigskrape, samt en god bakebolle.

La oss snakke litt mer om selve bakebollen. Hva er det viktig å tenke på?

– Det er viktig at bakebollen står stabilt på kjøkkenbenken slik at det er enkelt å røre sammen deigen. Her vil jeg trekke frem den klassiske Margrethe-bollen som har en praktisk gummikant under. Den har også et godt håndtak å holde i, samt en smart helletut som gjør det enkelt å helle kakerøren i formen. I tillegg er den fin å se på, og det er jo absolutt positivt, sier Breivik.

144060852 427350534983177 411945494681344787 n

Nødvendig og ikke-nødvendig utstyr
Ved siden av ferske kvalitetsingredienser, trenger du en god visp som tåler litt motstand og en kjevle til gjærbakst. Gjerne en med silikonbelegg som forhindrer at deigen fester seg til kjevlen. I tillegg kan det være lurt å investere i et enkelt sprøyteposesett. Her får du typisk fem plastikktipper og en gjenbrukbar sprøytepose slik at du kan gi kakene dine en konditortouch. Kategorisjefen mener derimot at ting som dekorkniv, palettkniv, kakedeler, bakematte, hevekurv og avanserte tipper ikke er avgjørende for å lykkes med baksten.

– Dette er mer hjelpemidler enn nødvendig utstyr. Kaker bakt uten disse hjelpemidlene vil fortsatt smake nydelig, forsikrer han.

Bakeutstyr for estetikere
Det er likevel slik at mye av kakeopplevelsen ligger i det visuelle. Vil du heve nivået, anbefaler Breivik en palettkniv.

– Den lar deg smøre ut kremer jevnt og fint, og resultatet blir mye finere enn hvis du bruker en vanlig kniv eller slikkepott, sier han.

Han er selv svak for vakre bakverk. Enten det er perfekt rullede kanelsnurrer eller muffins med fargerik topping og strø, så spiser han først med øynene, så med munnen.

Pastafarger og fondant er veldig populært. Det er ingen tvil om at Jernias kunder liker å eksperimentere og sette farge på baksten sin, sier han.

Fondant kan brukes til overtrekk på kaker og muffins, samt til å lage blomster eller annen dekor. Pastafarger er fargesterke, og kan brukes for å sette farge på fondant, marsipan, smørkrem, frostinger og icing.

5 kw ps kvl65 titanium chef baker xl lite

Investere i kjøkkenmaskin?
De fleste oppskrifter i dag henviser til hvor lenge man skal elte eller mikse med kjøkkenmaskin. Betyr det at man MÅ ha en kjøkkenmaskin for å lykkes med baksten?

– Nei, det gjør det ikke. En kjøkkenmaskin er en muskelbunt på kjøkkenbenken som gjør prosessene enklere, men hvis du kun baker av og til, så er det ikke et must, sier kategorisjefen.

Det ligger mye god bicepstrening i en luftig eggedosis eller gjennomeltet bolledeig. Vurderer du likevel å ansette en maskinell assistent, så er en kjøkkenmaskin fra Kenwood den ultimate «kjøkkenslaven». Den sørger for at du har både energi og tid igjen til å konsentrere deg om dekoreringen.

Les hvorfor Bremykt er et godt valg når du skal bake.

Vi kårer Norges beste bakst! Bli med og vinn flotte premier!