Slik lykkes du med festkaken!

En kake er ikke bare en kake – det er spiselig kjærlighet. Dette sier den danske bakedronningen Mette Blomsterberg, som vet en ting eller to om hvordan du lykkes med selv de mest krevende bakeoppskrifter.

23. september 2019

Er du glad i å bake, vet du at belønningen for strevet ikke bare ligger i å la et deilig kakestykke smelte på tungen. Det handler om å vende luft inn i deigen med mykt håndlag, og å vente tålmodig mens hvetedeigen hever. Det handler om tid. Din tid, som du kunne ha brukt på noe annet, men som du velger å bruke på å glede andre.

– Gleden over å servere en vakker kake, forventningene som ligger i luften når man skjærer det første stykket og fellesskapet rundt bordet. Det er alt dette jeg elsker med å bake, sier Blomsterberg, som er konditorutdannet.

Hun har mange år bak seg som TV-konditor der hun har gitt danskene vann i munnen gjennom TV-skjermen, og hun har utgitt ti bøker om desserter og annet lekkert bakverk. I tillegg har hun en bakeserie med semiproft utstyr til alle som trives best med duften av nybakte kaker på kjøkkenet.

Blomsterberg 2019 409 retouch 1600px
TV-konditor Mette Blomsterberg har fristet våre danske naboer med deilig bakst i mange år. Nå deler hun sines beste kaketips.

Finn din signaturkake

Vi har bedt Mette dele sitt aller beste triks for å lykkes med bakingen, og som alle dyktige konditorer vet, blir man ikke en god baker uten mye øvelse.

– Mitt beste råd er å gjenta samme oppskrift så mange ganger at den sitter i ryggraden. Når du er 100 % trygg på den, kan du videreutvikle den og gjøre den til din egen, sier hun.

Det handler altså ikke om å bla seg gjennom oppskriftsbøkene dagen før fest, og finne en kake du synes ser god ut. Velg heller noen få kaker som blir dine signaturkaker.

– Til mindre sammenkomster og helgekos kan du gjerne eksperimentere og øve på grunnprinsippene, men til når du skal lage en stor, fin kake til mange mennesker bør du være så trygg på utfallet som overhodet mulig.

Blomsterberg stemning 065 retouch 1600px
Øvelse gjør mester! Finn din favorittkake – bak den mange ganger og gjør den til din egen.

Å bake er magisk

Men selv favorittoppskrifter kan mislykkes iblant. De fleste har opplevd en deig som ikke hever, og kaker som ble rå i midten. Til oss har Mette noen trøstende ord, og det handler ikke om vispemetoder eller råvarer. Det handler om forberedelser

– Det går dessverre ikke an å garantere et vellykket resultat hver gang. Men nettopp derfor er det magisk å bake! Det krever erfaring, tålmodighet og en god oppskrift for å lykkes. Man skal ikke undervurdere å være godt forberedt. Med det mener jeg at man bør lese gjennom oppskriften flere ganger, slik at man vet hvilke prosesser man skal forholde seg til. Kanskje er det noe som skal kjøles ned før du kan fortsette? Mister man denne respekten for prosessene, så kan det gå riktig galt, sier hun.

Kvalitet teller

Det blir heller ingen kakebonanza uten godt utstyr i kjøkkenskuffen. Baking er et håndtverk, og som alle håndtverkere vet, så er kvalitetsutstyr en investering. Du trodde du kanskje at en slikkepott bare er en slikkepott? Men når du prøver en kvalitetsslikkepott som denne, innser du at den er et uvurderlig verktøy i bakingen. For det første er den fremstilt i matvaregodkjent silikon, og for det andre tåler den temperaturer fra -20°C til 220°C. Altså fungerer den like godt til iskaker som til smeltet karamell. På samme måte er en god muffinsform et must når du lager cupcakes. Men hva kjennetegner egentlig en god muffinsform? Jo, den skal slippe lett, og kunne vaskes i oppvaskmaskin. Denne silikonformen fra Blomsterbergs oppfyller alle krav.

225092 ws
Utstyret er halve jobben! Blomsterberg har utviklet sin egen serie med semiproft bakeutstyr. Du kan bli den heldige vinneren av en bakepakke fra den danske konditoren ved å delta i Norges beste bakst

Lite, men godt

– Min innstilling til alt i livet, er at jeg heller vil ha få ting av god kvalitet. Derfor er jeg ikke en kvinne med mange vesker, men de få jeg har setter jeg stor pris på, og gleder meg over hver gang jeg bruker dem, sier Blomsterberg.

Disse verdiene har hun overført til bakeserien sin, der du finner få, men ordentlig gode redskaper. Du trenger nemlig ikke overfylte kjøkkenskuffer for å være en dyktig baker.

– Det viktigste med godt utstyr er at du kan bruke det igjen og igjen, og på den måten bli trygg på hvordan det virker. Kjøkkenutstyr av god kvalitet er skapt for å brukes, og min muffinsform kan brukes både i det søte og det salte kjøkken. Den egner seg like godt til muffins som til små pottebrød, eggekaker eller fisketerriner, sier bakedronningen.