MAMMAS KARAMELLKAKE

Deilig marengskake med karamell- og kaffefyll, krem, sjokolade og knasende Daim. En kake helt utenom det vanlige! Kaken er nydelig som den er, men den kan også fryses. Hvis du fryser denne kaken, så fungerer den ypperlig som en iskake! Ta den ut av frysen 20 minutter før servering.

Vinner 2017
Mab karamellcake
Tineeeee
Tine Rafoss Ivarsen

Denne kaken var min favorittkake som barn, og den er en av mine favoritter den dag i dag. Som navnet tilsier så er det en kake som mammaen min baker. Mens andre barn ville ha sjokoladekake servert på bursdagen sin, så ville jeg ha denne karamellkaken. Jeg har tatt denne kaken et steg videre for å sette mitt eget preg på den.

Ingredienser

MARENGS
6 eggehviter
300 g sukker
1 ts salt

KARAMELLFYLL
6 eggeplommer
150 g melis
6 ss kaffe
½ vaniljestang (frøene)
150 g bremykt

TOPPING
3 dl kremfløte
100 g mørk sjokolade
100 g daim

Fremgangsmåte

Skill eggene slik at du får seks eggehviter, spar eggeplommene til karamellkremen. Ha eggehvitene i en ren bakebolle, og bruk håndmikser eller kjøkkenmaskin til å piske hvitene helt stive. Det er viktig at du pisker hvitene helt stive før du begynner å tilsette sukkeret – dersom du ikke gjør det vil ikke marengsen bli stiv. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du pisker. Pisk helt til marengsen er så stiv at du kan holde bakebollen opp-ned uten at noe av innholdet beveger seg eller detter ut. Når marengsen er stiv tilsetter du saltet og pisker litt til. Ha marengsen over i en sprøytepose med et stjerneformet munnstykke. Finn frem et bakepapir og tegn gjerne opp hvor stor kaken skal være. Denne mengden med marengs passer til et rektangel som er 25 x 35 cm. Sprøyt ut staver med marengs tett i tett. Når rektangelet har fått ønsket størrelse, sprøyter du rosetter rundt hele kaken. Rosettene er ikke bare elegante å se på, men de holder også karamellsausen på plass inni kaken! Noe av sausen vil kanskje renne ut – men dette fungerer utmerket som et dekorativt element! Når du har sprøytet ut all marengsen, skal den stekes i en ovn som er varmet til 120 °C. Stek bunnen i 2,5 timer. Når kaken er ferdig stekt, skrur du av ovnen og lar den stå i ovnen i minst en time. Deretter kan du sette døren på gløtt. Marengsbunnen kan lages i forkant, dette er noe jeg selv foretrekker. Jeg lager alltid bunnen kvelden før. Da steker jeg kaken slik som det er beskrevet ovenfor, og lar den stå i ovnen natten over, da blir den sprø tvers igjennom.

Start med å dele vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en kniv. Ha frøene i melisen og bland det sammen. Ta frem en gryte og ha melis, eggeplommer og kaffe oppi –kok dette opp på middels varme mens du rører. Når blandingen har kokt opp lar du den avkjøle. Del smøret opp i terninger og pisk de inn i den avkjølte blandingen – pisk til blandingen er blitt en fyldig krem. Hell blandingen over marengsbunnen, bre over pisket krem og topp med hakket kokesjokolade og daim. Nam!

Bakst
blir best med Bremykt

Den smakfulle kombinasjonen av meierismør og rapsolje

Det gir Bremykt den gode smaken av meierismør, samtidig som rapsoljen gjør den smøremyk og lett å jobbe med.

Les mer om produktene: Bremykt Original og Mykere