Sprø gjærbakst med mandelfyll

Til å være en kake med gjær, så er bunnen sprø og deilig. Alle gjestene elsker den.

Img 20171021 175754
Img 20171021 175754
Synnøve Gjølberg

Smakte den hos en kusine i 1959, og den har blitt en favoritt i vårt hus.

Ingredienser

175 gr.hvetemel
60 gr.bremykt
1 dl.fløtmelk 0,5 dl.melk og 0,5dl.kremfløte
25 gr.gjær (blå)
Fyll:
125 gr.mandler
125 gr.bremykt
150 gr.melis
0,5 ts.vaniljesukker
Halv eggehvite
Rosiner etter eget ønske, noe jeg har begynt med i det siste.

Fremgangsmåte

Fyllet lages først og settes i kjøleskapet.
Mandlene males, eller i hurtigmikser som jeg har begynt å bruke, like bra resultat.
Ta i resten av ingrediensene og bland alt godt sammen.

Gjærdeigen:
Smuldre hvetemel og smør
Gjær røres ut i kald fløtemelk, og blandes sammen til en fast deig.
2/3 deler trykkes ut og litt opp på kanten i en smurt form. Ta 2/3 av fyllet og bre utover. Ønskes rosiner, så drysse det utover.
Resten av deigen kjevles til en firkant ca. 12 ganger 12, og resten av fyllet brees utover som rulles sammen, og deles i 11 stk. som legges på som en prinsessekake, 3 i midten og 8 rundt.
Heves på kjøkkenet i 1 time.
Pisk sammen resten av egget og pensle rett før steking.

Sterkes i 200gr. i ca. 20 til 25 min.

Pyntes med litt melisglasur med noen romdråper i. Ikke mye, når kaken er kald.

Jeg bruker 26 form.

Bakst
blir best med Bremykt

Norges beste bakst 2019 er avsluttet