Mormors tykklefse
De beste tykklefser! Funker til fest og hverdags, på tur og på det fineste kakebord.
Bak ut og frys ned - server akkurat når det passer deg!


Øystein Løvdal Knutsen
Kommer fra mormor, og er vel den største gastronomiske minnene fra mine bardomsår. En soleklar slager i ethvert selskap, besøk, fest, kaffitår eller familietur.
Da mormor ble gammel og skral startet jeg som 15 åring med lefsebaking på kjøkkenet for å overraske mormor i julebesøket. Ekstra stas var det at en av gutta i slekta tok arven videre. Som 18 åring fikk jeg egen takke, og har bakt til enhver familiefest (og sorger) siden. Nå er jeg 40 og lærer opp mine egne barn i lefsebaking.
Ingredienser
1 liter Kefir
400 g sukker
300 g Bremykt original, romtemperert
5 ts bakepulver
3/4 ts natron
1,3 kg siktet hvetemel
Ca 200 g siktet hvetemel til utvasking.
Ved servering - temperert Bremykt. Et godt lag på hver lefse.
Fremgangsmåte
1. Skru på takken på middels varme.
2. Hell ca 3/4 av melet i en stor bolle. Smuldre inn det tempererte smøret. Gni mel og smør mellom hendene så alt smør blandes inn, viktig at smørklumper unngås.
3. Bland så inn sukker og bakepulver i melblandingen.
4. Hell ca 1 dl av kefir i melblandingen. Hell natron i kefirkartongen og rist lett. Når kefiren så bobler godt (ca 3 min) helles alt over i melblandingen.
5. Bland med sleiv/ stiv slikkepott. Tilsett resten av melblandingen etter behov.
Deigen blir klissete, og slik skal det være.
6. Legg et stykke grovvevd tekstil på kjøkkenbenken. Hell over godt med mel for å "mette" tekstilet. Ta en deigklump på størrelse med en tennisball. Trykk lett ned i tekstilet, og tilsett mel etter behov. Trykk flat og bruk etterhvert lefsekjevle. Når tykkelsen er ca 3-5 mm og en middagstallerken i omkrets legges den på takken.
Stek på begge sider til den er gylden.
Avkjøl på frottéhånklede.
Del på midten med en skarp kniv, legg i boks eller pose og frys ned.
Til servering. Tin lefsene på rist og smør godt med Bremykt før de legges dobbelt. Del opp og server!
blir best med Bremykt