Mormors tykklefse

De beste tykklefser! Funker til fest og hverdags, på tur og på det fineste kakebord.
Bak ut og frys ned - server akkurat når det passer deg!

20211009 153106
16336374203192643092135610481344
Øystein Løvdal Knutsen

Kommer fra mormor, og er vel den største gastronomiske minnene fra mine bardomsår. En soleklar slager i ethvert selskap, besøk, fest, kaffitår eller familietur.
Da mormor ble gammel og skral startet jeg som 15 åring med lefsebaking på kjøkkenet for å overraske mormor i julebesøket. Ekstra stas var det at en av gutta i slekta tok arven videre. Som 18 åring fikk jeg egen takke, og har bakt til enhver familiefest (og sorger) siden. Nå er jeg 40 og lærer opp mine egne barn i lefsebaking.

Ingredienser

1 liter Kefir
400 g sukker
300 g Bremykt original, romtemperert
5 ts bakepulver
3/4 ts natron
1,3 kg siktet hvetemel

Ca 200 g siktet hvetemel til utvasking.

Ved servering - temperert Bremykt. Et godt lag på hver lefse.

Fremgangsmåte

1. Skru på takken på middels varme.
2. Hell ca 3/4 av melet i en stor bolle. Smuldre inn det tempererte smøret. Gni mel og smør mellom hendene så alt smør blandes inn, viktig at smørklumper unngås.
3. Bland så inn sukker og bakepulver i melblandingen.
4. Hell ca 1 dl av kefir i melblandingen. Hell natron i kefirkartongen og rist lett. Når kefiren så bobler godt (ca 3 min) helles alt over i melblandingen.
5. Bland med sleiv/ stiv slikkepott. Tilsett resten av melblandingen etter behov.
Deigen blir klissete, og slik skal det være.
6. Legg et stykke grovvevd tekstil på kjøkkenbenken. Hell over godt med mel for å "mette" tekstilet. Ta en deigklump på størrelse med en tennisball. Trykk lett ned i tekstilet, og tilsett mel etter behov. Trykk flat og bruk etterhvert lefsekjevle. Når tykkelsen er ca 3-5 mm og en middagstallerken i omkrets legges den på takken.
Stek på begge sider til den er gylden.
Avkjøl på frottéhånklede.
Del på midten med en skarp kniv, legg i boks eller pose og frys ned.

Til servering. Tin lefsene på rist og smør godt med Bremykt før de legges dobbelt. Del opp og server!

Bakst
blir best med Bremykt

Den smakfulle kombinasjonen av meierismør og rapsolje

Det gir Bremykt den gode smaken av meierismør, samtidig som rapsoljen gjør den smøremyk og lett å jobbe med.

Les mer om produktene: Bremykt Original og Mykere