Doughnuts, eller Donuts, kan minne om norske smultringer, men er større og så dyppes de ofte i en tykk deilig glasur og pyntes på utallige måter. Her er vår variant, en rosa drøm med sprinkles.

Ingredienser

(Ca.15 stk)
120 g Bremykt Original
2 ½ dl helmelk
1 pk fersk gjær
4 store egg
90 g sukker
1 ss ekte vaniljesukker
1 ½ ts bakepulver
Ca. 650 g hvetemel
Hvetemel til utbaking
2 liter nøytral matolje til koking/fritering
Glasur:
Melis
Litt vann
Rosa eller rød geléfarge
Kakestrøssel etter ønske

Fremgangsmåte

Smelt Bremykt, tilsett melk og varm opp til det er fingervarmt (ca. 37 °C). Rør ut gjæren i den lunkne væska. Ha det i en miksebolle og tilsett sammenvispet egg, sukker, vaniljesukker og bakepulver. Blant litt sammen, tilsett hvetemel til en jevn og glatt deig. Elt i ca. 10 minutter, deigen skal være litt bløt. Dekk til med plastfilm og sett til heving på et lunt sted, til dobbel størrelse.
Dryss godt med hvetemel på ett bakeunderlag og trykk eller kjevle deigen ut til ca. 1- 1 ½ cm. Dypp et kjøkkenglass (etter hvor stor du ønsker doughnutsene) i hvetemel og stikk ut en runding. Bruk en kjernehusutstikker til å lage hull i midten (evt. en liten kakeutstikker eller ett lite glass). Gjenta til deigen er oppbrukt. Legg ringene på ett bakepapir, børst av overflødig mel og dekk til med kjøkkenhåndklede. La doughnutsene etterheve til de er luftige.
Varm opp olje i en tykkbunnet kjele, til ca. 180 °C. Gjør klart ett brett med kjøkkenpapir. Friter ca. 3 doughnuts av gangen. Snu når det danner seg en gyllen kant på midten. Legg de friterte kakene på kjøkkenpapiret, slik at overflødig fett renner av. Avkjøl litt.
Melisglasur:
Bland sammen melis og vann til en litt tykk glasur, dypp doughnut i, la det renne litt av, snu rundt og dryss over strø.
Tips:
Store smultringutstikkere / amerikanske doughnuts kan kjøpes via nettet eller i velassorterte kjøkkenbutikker.
Tilsett gjerne 1 ts kardemomme i deigen dersom du liker denne kryddersmaken i gjærbakst.