Et deilig brød som er perfekt i nistepakken eller til frokosten. Enkelt og lage med godt resultat hver eneste gang
5 dl melk
1 pose tørrgjær eller 50 gram fersk gjær
75 gram smør, bremykt– romtemperert
1,5 ts salt
0.75 dl lys sirup
4 dl siktet rugmel eller finmalt rugmel
6-8 dl hvetemel
1. Ha tørrgjæren i en stor bolle
2. Varm melken til 40 grader og ha den over tørrgjæren. Bland godt med en gaffel, press klumpene mot bollekanten for å få det til å løse seg skikkelig opp i melken.
3. Tilsett så salt, litt av rugmel og hvetemel og bland godt
4. Tilsett sirup og noe av smøret, bland godt
5. Tilsett så litt mer av melet, så smøret, så melet igjen helt til alt er blandet inn, spar litt hvetemel. Ha deigen på bordet og kna den godt sammen.
6. Tilsett mer hvetemel om den er for klissete.
7. Sett så deigen i en bolle, ha litt mel over deigen og sett over et håndkle. La stå på et lunt sted i 60 minutter
8. Forvarm stekeovnen til 250 grader
9. Kjevle ut deigen til ca 1 cm tykkelse, og stikk ut runde polarbrød. Du kan også bruke andre former, hjerter, firkant, kakemann og pepperkake former. Her kan du selv velge størrelse og form. Bare pass på at de er omtrent like store på samme stekebrett, så alle steker seg ferdig på samme tid. Jeg laget noen store og noen små rundinger.
10. Bruk en gaffel til å stikke mange hull på toppen av brødet. Har du en kjegle med pigger kan du rulle den over deigen før du stikker ut brødene.
11. Ha et kjøkkenhåndkle over brødene og sett til etterheving i 30 minutter
Stekes i 7-9 minutter, til de har fått en fin brunfarge. Disse skal ikke pensles før du setter de i ovnen.
Avkjøl på en rist med håndkle over
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!