Brioche er et klassisk fransk brød man bør unne seg til de gode anledningene og ikke minst får du noe til overs, bruk det til et smørbrød med julens deilige rester.

Ingredienser

Oppskriften gir 2 store brød
320 g Bremykt Original, litt romtemperert
1 dl helmelk
40 g fersk gjær
110 g sukker
Ca. 1 kg hvetemel
10 egg (ca. 600 g), romtempererte
Bremykt til smøring av to store brødformer
1 egg til pensling

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i fingervarm melk, ha det i en bakebolle. Tilsett sukker, egg og hvetemel, litt av gangen til en smidig deig. Elt på middels hastighet 8-10 minutter. Evt. kan du elte deigen godt for hånd.
Dekk til deigen med plast og la den heve til dobbel størrelse (ca. 50-60 min) på et lunt sted.
Elt smøret inn i deigen til den slipper bollen. Vær tålmodig, deigen er klissete på starten men binder seg fint sammen etter et par minutter med elting.
Ha deigen på melet bakebord, del i 8 like store emner, trill til runde boller og fordel på to store smurte brødformer. Dekk med plast eller klede og hev til dobbel størrelse.
Sett stekeovnen på 170 °C. Stek brødene på midterste rille til de er gylne og gjennomstekt. Legg et bakepapir over, så de ikke blir for mørke. La brødene avkjøle seg litt i formen, før du tar de ut og avkjøler videre på rist.
Restesmørbrød:
I julen er det nydelig med rester etter ribbe, medisterkaker eller julepølse, da disse passer svært godt på smørbrød når man vil unne seg noe ekstra godt.
Ribbesmørbrød:
Skjær brioche i litt tykke skiver, rist det i litt smør i panne på middels sterk varme. Bland sammen rødkål og rødløk tynne strimler, litt granateple, olivenolje, presset sitron, salt og pepper. Smak til med litt flytende honning. Legg på brødet sammen med varm ribbe. Server gjerne med sennep.