Den som venter lenge, venter på noe godt. Etter ganske så nøyaktig fire timer kan du sette tennene dine i en cronut, som er den perfekte balansen mellom en donut og en croissant. Hemmeligheten bak denne oppskriften er gode og enkle råvarer; smør, fløte, mel, sukker, vanilje og egg. Intet annet. Håper at det smaker!Oppskriften gir 12 cronuts og mange små cronut-baller.

Ingredienser

1 dl lunkent vann
2 ts tørrgjær
1 dl kremfløte
1 ts + 1 dl sukker
ca. 9 dl hvetemel
2 middels store egg
1 knivsodd ekte vaniljefrø
400 g Bremykt Steke & Bake
5 dl rapsolje

Fremgangsmåte

1) Bland lunkent vann, gjær og 1 ts sukker i en bakebolle, rør godt sammen, og la det stå i 3-5 minutter.
2) Når blandingen har begynt å skumme, tilsett kremfløte, 1 dl sukker, vanilje og egg. Visp til blandingen blir jevn.
3) Bland inn melet litt og litt, til du får en fast og fin deig; tilpass mengden mel, konsistensen skal minne om bolledeig.
4) Kna deigen til den blir smidig og slutter å klistre seg til fingrene og bakebollen. Du kan gjerne bruke en kjøkkenmaskin hvis du foretrekker det.
5) Ta deigen ut av bakebollen og pakk den inn i plastfolie. La deigen hvile i kjøleskapet i 60 minutter. Putt smørpakken i fryseren når du putter deigen i kjøleskapet - ved å kjøle ned smøret blir det letter å skive det opp senere.
6) Kjevle ut deigen til en størrelse på ca. 40x40 cm. Ta smøret ut av fryseren, og bruk en ostehøvel til å skive opp smøret. Dekk til deigen med smørskivene ved å begynne i den ene enden og fortsette til du har dekket til 2/3 av deigen. Brett den tredjedelen av deigen som er uten smørskiver inn mot midten. Brett den ytre tredjedelen av deigen med smørskiver inn mot midten. Nå skal deigen være 1/3 av den opprinnelige størrelsen. Deretter brett kortsidene inn mot midten slik at du får et kvadrat.
7) Pakk deigen inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter. Det er viktig at tiden deigen oppholder seg utenfor kjøleskap er så kort som mulig, for å unngå at deigen starter heveprosessen. Putt smøret tilbake i fryseren mens deigen hviler i kjøleskapet.
8) Steg 6-7 skal gjentas to ganger til.
9) Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle den ut til den får en tykkelse på 1 cm.
10) Varm opp en halvliter olje i en stekepanne på middels varme. Oljen har riktig temperatur når den bruser hvis du stikker en tresleiv oppi.
11) Bruk donut-utstikkere til å skjære ut donut-former av deigen, og plasser disse i stekeoljen. Deigen som blir til overs kan brukes til å lage cronut-baller. Cronutene skal stekes på begge sider til de får en gylden farge.
12) Når cronutene er ferdig stekt kan du legge de på en tallerken med kjøkkenpapir, slik at overskuddsoljen trekker inn i kjøkkenpapiret.
Serveringstips: Cronutene er gode alene, men smaker også utmerket med litt melis eller maple syrup på toppen. En kule med is kan også anbefales. For de voksne, anbefales smeltet mørk sjokolade med en skvett Grand Marnier.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!