En av de klassiske franske bakverkene som raskt vil bli en favoritt. Oppdag hemmeligheten til klassiske franske bakverk og imponer dine venner.

Dette kan du også ha som tapas dessert!

Ingredienser

Dette trenger du til 15-20 éclairs.
PÂTE À CHOUX:
* 125 g vann
* 125 g helmelk
* 125 g Bremykt
* 5 g salt
* 10 g sukker
* 150 g hvetemel
* 4 stk egg (størrelse L)
melis
FYLL:
Vaniljekrem:
* 3 eggeplommer
* 120 g sukker
* 60 g maizenamel
* 400 ml helmelk
* 1/2 ts vaniljepulver eller 1 vaniljestang
Sjokoladefyll:
* 2 eggeplommer
* 100 g sukker
* 40 g maizenamel
* 250 ml helmelk
* 3 ss kakao pulver
SJOKOLADEGLASUR:
* 380 ml fløte (35%)
* 300 g melkesjokolade (her går det an å bruke en annen type sjokolade, i bildet har jeg brukt hvit sjokolade)
* 2 ss kakao pulver

Fremgangsmåte

​​Først lager man pâte à choux deig:
Kok opp vann, melk, Bremykt, sukker og salt i en mellomstor kjele. Ta blandingen av varmen og ved hjelp av en tresleiv, tilsett mel og rør godt. Ta kjelen på varmen igjen og rør kraftig til deigen er ensartet og slipper fra sidene av kjelen.
Ta kjelen av varmen og tilsett eggene -ett om gangen- mens du fortsetter å røre.
Ha deigen i en sprøytepose med en 20 mm åpning (har du ikke sprøytepose kan du bruke  en rent frysepose med en åpning på 10-12 mm - pass på at deigen ikke er for varm-)
Legg bakepapir på et stekebrett og spre melis på det. Press ut 8-10 cm striper av deigen, omtrent fingertykke. Gjenta med resten av deigen til å lage 15-20 éclairs.
Deigen bakes i forvarmet ovn ( sett den på 230 ˚C, med over-og undervarme og vifte), midt på ovnen i ca. 25 min, til de er gyldne.
Så lages vaniljekremen eller sjokoladefyllet:
(de angitte mengder er til å fylle halv parten med vaniljekrem og halvparten med sjokolade)
​Ha melk i en kasserolle (reserver 1/2 glass som skal brukes senere), legg til sukker og vaniljepulver (eventuelt vaniljestangen). La dette varmes opp til kokepunktet, til det bobler så vidt (rør innimellom og pass på så det ikke brenner seg).
I en bolle blandes eggeplommene, maisennamel og 1/2 glass melk sammen.
Når melken i kasserolle har nådd kokepunktet helles eggeblandingen i det. Varmen på platen settes på ganske lav temperatur og venter man at kremen såvidt når kokepunktet. Rør hele tiden for å unngå klumper og at kremen som står i bunnen blir brent. Etterhvert begynner den å tykne og når man ser de første boblene er det på tide å ta den bort fra platen. Det må ventes noen minutter før vi fyller kakene (men ikke vent for mye heller, 5 min er nok).
For å lage sjokoladefyllet følger man samme prosedyren enn for vaniljekrem men du tar kakao pulver istedet for vaniljepulver.
Fylling av kakene:
Ved hjelp at en sprøytepose fylles kakene med vaniljekrem/sjokoladefyll, bruk en lang tipp som går inn i kaken, slik kakene blir godt fylt. Har du ikke sprøytepose, kan du skjære kakene som jeg gjorde (se bilde) og  ved hjelp av en pose med en liten åpning -det blir enklere å spre kremen jevnlig på kakene- fyll kakene. Er det for varm, husk kjøkken-håndkleet!!

Dekking av éclairs kakene:
Dette kan forberedes på forhånd (i.e. dagen før). Smelt sjokoladen over vannbad. I en annen gryte, varm fløte til den koker opp, tilsett kakao pulver. Bland begge deler sammen, sjokoladekremen over den smeltede sjokoladen. Før du bruker glasuren, vent til den kjøles ned til ca. 40 grader.
Dypp toppen av de avkjølte éclairs.

Éclairs kan oppbevares i kjøleskapet opp til 3 dager.
Tips!
1.- Når kremen er klar og vi venter på at den settes til avkjøling, er et godt tips å legge plastfolie nedpå kremen, da unngår man snerk oppå vaniljekremen.
2.- Sjokolade glasuren kan lages dagen før, da dekker du bollen og setter den inn i kjøleskapet til den skal brukes (om nødvendig varm opp igjen over vannbad).

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!