Lyst brød er noe vi kun har et par ganger i året hjemme hos oss. Med både egg, melk og smør i deigen er dette et brød som blir saftig og veldig godt!
Til en stor fletteloff brukte jeg:
600 gram hvetemel
1 1/2 dl melk
1 1/2 dl vann
1 ss sirup
1 ts salt
20 gram gjær
50 gram bremyk steke og bake, smeltet
2 egg, romtemperert
1 egg til pensling
Litt valmuefrø
Ha mel og salt i en rørebolle, jeg bruker kjøkkenmaskin.
Smuldre i gjæren, ikke la denne komme i kontakt med saltet da dette kan hemme heveprosessen.
Smelt smøret, bland det sammen med melken og tilsett vann, denne blandingen skal holde en temperatur på ca 20-25 grader.
Ha melkeblandingen i rørebollen, men spar 1/2 dl av melkeblandingen til senere i elteprosessen.
Tilsett egg og sirup.
Elt deigen godt sammen, la kjøkkenmaskinen gå i fem minutter på middels hastighet.
Tilsett så resten av melkeblandingen litt og litt til du har en blank og smidig deig som akkurat slipper bollen.
Deigen skal være slik at du kan ta en finger lett borti uten at det sitter igjen deig på fingeren.
Dekk bakebollen med plast og et klede, sett til heving.
Deigen skal heves i ca 1 time, til dobbel størrelse.
Når deigen er ferdig hevet, hell den over på et lett melet bakebord.
Del i tre like store emner og la de hvile i fem minutter, så glutenet i deigen får roet seg.
Rull ut emnene og flett dem sammen.
Legg fletteloffen over på et bakepapirkledt stekebrett og etterhev ca 45 minutter, til dobbel størrelse.
Når brødet er ferdig hevet, pensle med sammenvispet egg og strø på valmuefrø.
Stek 225 grader i 15 min, skru så ned til 180 og stek i 20 min.
Brødet skal være hult når du banker på det.
Avkjøl på rist, vent til brødet har avkjølt minst 1/2-1 time før du skjærer i det.
Server gjerne med appelsincurd. Lykke til!!
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!