Eltefritt grytebrød er utrolig enkelt å lage, det gjør seg nærmest selv på kjøkkenbenken og ikke minst er det veldig smakfullt med sin myke kjerne og sprø skorpe.

Ingredienser

Oppskriften gir 1 brød
50 g smeltet Bremykt Mykere eller Original, ev. Bremykt Flytende
400 g hvetemel
100 g siktet rugmel
½ ts tørrgjær
1 ts salt
1 ss flytende honning (evt. 1 ts sukker)
4 dl kaldt vann
1 Jerngryte, ca. 5 liter/22–24 cm

Fremgangsmåte

Dag 1
Rør honningen ut i vannet. Bland de tørre ingrediensene i en stor bakebolle, tilsett det bløte og rør godt sammen. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse (8–12 timer i romtemperatur)
Dag 2
Ha deigen over på en godt melet benk eller et bakepapir. Jobb forsiktig, så du ikke slår ut luften som har opparbeidet seg under hevingen. Dra deigen ut i en flat firkant. Brett hjørnene inn mot midten som en konvolutt. Gjenta to til tre ganger til deigen har strammet seg opp og er rund og fin. Legg deigen med skjøten ned i bakebollen. Dryss med litt hvetemel, dekk med plast og la deigen heve 1-2 timer, til dobbel størrelse i romtemperatur. En halvtime før steking setter du jerngryten (eller annen ildfastgryte med lokk) i ovnen på 230 °C. Når deigen er ferdig hevet, tar du gryten ut og strør litt mel i bunnen. Hvelv deigen forsiktig ut av bakebollen og ned i den varme gryten, gjerne slik at skjøten kommer opp. Her gjør det ingen ting om deigen ikke ser så fin ut, så ikke bli fristet til å forme den. Ha lokket på gryten og sett tilbake i ovnen. Stek på 230 °C i ca. 30 minutter og så uten lokk i ca. 15 minutter. Ta ut og avkjøl på rist.
Tips:
Skorpen holder seg lengre sprø dersom du oppbevarer brødet i kjøkkenhåndklede.