Fransk syrlig sitronterte med syndig marengs passer perfekt på varme sommerkvelder, eller når som helst når man har lyst på noe utrolig godt.

Ingredienser

(Ca. 10 porsjoner)
Tertebunn (mørdeig)
200 g Bremykt Original, litt romtemperert
100 g finkornet sukker
2 eggeplommer
1 ts vaniljesukker
250 g hvetemel
Litt bakepapir
1 pk tørre erter til blindsteking (Evt. rå ris eller tørre bønner)
1 egg og 1 ss melk til pensling
Sitronfyll:
6 egg
250 g sukker
Saft og finrevet skall av 3 sitroner
(1 ½ dl sitronsaft)
2,5 dl kremfløte
Marengs:
4 eggehviter
250 g sukker
Litt Bremykt til smøring av form
Pai/terteform (ca. 30 cm). Aller best er det hvis du har en med løs bunn, slik at kaken er enkel å legge over på serveringsfat.

Fremgangsmåte

Ha Bremykt og sukker i en miksebolle, visp til det er kremete. Rør inn eggeplommer, sikt inn vaniljesukker og mel. Bland til en myk deig, pakk inn i plastfilm (evt. zippose) og sett den kjølig minst 1 time.
Fyll:
Visp sammen egg og sukker til en jevn masse. Tilsett sitronskall, sitronsaft (uten stein) og fløte. Rør godt sammen til alt sukkeret er oppløst. Sett blandingen kaldt.
Utbaking:
Kna deigen sammen med litt hvetemel så den binder seg fint sammen.
Strø et tynt lag med hvetemel på et bakeark. Kjevle deigen ut litt større enn terteformen, snu bakearket opp ned over terteformen, slik at deigen legger seg fint over. Det gjør ingen ting at det henger litt deig over kanten. Klem deigen godt og jevnt i bunn og langs kantene. Blir det hull, er det bare å klemme litt deig over. Prikk bunnen med en gaffel og sett kjølig ca. 20 minutter. Legg i bakepapir og fyll på med tørre erter (dette kalles blindsteking).
Forvarm stekeovn til 200 °C.
Stek tertebunnen på midterste rille ca. 15 minutter til den er litt gyllen i kantene. Ta vekk papir og erter, pensle hele bunnen med sammevispet egg og melk, for å tette alle småhull. Hell i sitronfyllet. Skru ned ovnen til 160 °C. Stek terta ca. 50 minutter til fyllet så vidt har stivnet. Følg med av og til. Avkjøl. Skjær forsiktig bort den overflødige kanten.
Marengs:
Denne må lages rett før servering. Ha eggehviter og sukker i en stor stålbolle. Sett bollen over vannbad på middels sterk varme. Pisk marengs over vannbad til sukkeret har løst seg opp og blandingen er varm (ca. 60 °C). Ta bollen vekk fra vannbadet og pisk videre på høy hastighet til marengsen er tykk, blank og lun. Ha marengs over sitronpaien, med en sprøytetyll eller med skje. «Brenn» marengsen med en gassbrenner eller sett sitronpaien raskt under ovnsgrillen.
Tips:
Server gjerne med en frisk bringebærcoli. Denne lages raskt ved å blende sammen bringebær og melis til en litt tykk konsistens. Sil sausen og server.
Bruker du terteform med løs bunn, vær forsiktig når du flytter på forma. Husk og hold på kantene, ikke under.