Hjemmelagde flatbrød er Norges tradisjonsbakst på sitt beste, og faktisk ikke så vanskelig å lage som mange tror. Trikset er å ha tålmodighet med både kjevlingen og takka. Her er oppskrift på ett litt søtt flatbrød som passer til det meste.

Ingredienser

(1 stor porsjon)
500 g sammalt hvetemel fin
Ca. 900 hvetemel
1 ts salt
1 toppa ss sukker
5 dl skummet melk
5 dl vann
100 g Bremykt Original
Til servering:
Bremykt Original
Sett klar en takke på middels sterk varme. Finn frem kjevle, flat bakstefløy (eller annen snuredskap) og melpensel.

Fremgangsmåte

Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle, hold av litt hvetemel til justering av deigen. Kok opp Bremykt, melk og vann. Hell det over melet og elt på middels hastighet til en jevn deig. Tilsett evt. litt mer hvetemel dersom deigen er løs. Legg et håndklede over og rundt bakebollen, slik at deigen holder seg varm. Trill ut små boller på melet bakebord og kjevle ut til store runde leiver (pass på at det er godt med mel under leiven, så den ikke klistrer seg fast). Deigen skal være så tynn at du kan se igjennom den. Børst av overflødig mel og flytt leiven med en bakstefløy over på takka. Børst evt. av ekstra mel fra den andre siden av leiven. Prøv deg frem med varme. Flatbrødene skal ha en jevn lys farge på begge sidene, så vær tålmodig med stekingen. Avkjøl på rist.
Tips:
Server flatbrød med et godt lag med Bremykt, enten det er til en god kjøttsuppe, lapskaus, spekemat, koldtbord, gryteretter, rakfisk eller rett og slett som en liten kveldsnack.
Dersom oppskriften halveres, kan den fint eltes for hånd.