En hvetekrans, eller hvetekringle, passer ypperlig å servere når besøket har kommet.
Deig:
1375 g hvetemel
213 g sukker
213 g Bremykt
94 g egg
40 g gjær (rød pakke)
10 g salt
10 g malt kardemomme
800 g melk
Fyll:
250 g melis
250 g finhakkede mandler
150 g Bremykt
100 g sitronsaft (tilsvarer en sitron, spørs på størrelsen)
2 g revet sitronskall
Pynt:
100 g perlesukker
100 g hakkede mandler
1 Egg
Vei opp alt hver for seg.
Ta væsken oppi bollen og deretter alt det tørre, hold igjen smøret.
Elt alt på første gir på kjøkkenmaskinen. Eltes til deigen begynner å slippe bollen.
Deretter skrur du maskinen over på andre gir og elter til du får en deig som er strekkbar, sånn midt i mellom tyggis og strikk- konsistens.
Så tilsetter du kjøleskapskaldt Bremykt litt og litt på slutten av eltetiden på andre gir.
Når deigen er glatt og smidig så er deigen din ferdig eltet.
Ta den ut av bollen og form den som en stor ball med hendene, strø litt mel under den før du enten setter den på benken eller legger den tilbake i eltebollen og dekker den til med kjøkkenhåndkle.
Hviler i ca. 30- 40 min.
Når den har fått hvilt tiden sin, skal de deles i ca. 500 g per krans, rulles og strammes og formes som brød.
Dekkes med kjøkkenhåndkle og hviler igjen i ca. 20 min.
I denne fasen er det veldig viktig og være nøye og bruke rikelig med mel. Hvert emne skal kjevles til ca. 40 cm, før de fylles med makronfyllet midt på den lange stripen med deig. Strø rosin eller frukt av eget valg, helst frukt som har ligget i sukkerlake typ aprikos, tranebær osv.
Legg emnene på bakepapiret på ovnsplaten.
Brett inn begge kantene inn til midten før du snur den og klipper spisse kanter på toppen og legger de over på annenhver side.
Dekkes til med kjøkkenhåndkle og legges til heving.
Når den er ferdig hevet skal den pensles med egg før du strør opp på mandel og perlesukkerblandingen.
Forvarm ovnen på 200 grader, skru ned litt og stek julekransen på 190 grader i ca. 20- 25 min.
Oppskrift av Baker- og konditorlandslaget.