Bearnaisesaus er en av de mest kjente sausen vi har og en stor klassiker til biff. Mange syns det er skremmende bare å tenke tanken på å lage det selv, men faktisk er det ganske så lett hvis du har et par triks på lur!
(6 porsjoner)
230 g Bremykt Original
1 stor sjalottløk, finhakket
4 ss hvitvinseddik
5 ss vann
1 ss (strøken) tørket estragon
3 eggeplommer
Litt salt og pepper
Ha løk, eddik, vann og estragon i en liten kjele. Kok inn til halv mengde. Sil av løken.
Ha eggeplommer i en metallbolle (evt. annen ildfast bolle). Pisk dem lett sammen og pisk deretter inn den varme reduserte væska.
Sett bollen over vannbad på middels varme (bollen bør ha kontakt med vannet). Visp hele tiden til massen tykner, ta bollen vekk fra vannbadet, pisk inn litt og litt smør til du har en tykk og kremete saus.
Smak til med salt og pepper. Tilsett litt tørket eller frisk estragon rett før servering.
Tips:
Hvis sausen skiller seg: Tilsett en skje lunkent vann, slik at sausen binder seg sammen igjen. Hvis det ikke går, begynn på nytt med å ha en eggeplomme i stålbolle over vannbad, spe med den sprukne sausen til det binder seg sammen igjen.
Ønsker du å bruke frisk estragon i sausen tilsvarer 1 ts tørket, 1 ss frisk.