Denne oppskriften gir en utrolig fin og saftig gjærbakst, også til dag nummer 2!

Ingredienser

Gjærdeig:
0,5 l melk
125 g smør
50 g gjær
1 egg
1,5 dl sukker
1,5 ts kardemomme
Ca 800 g hvetemel.
Fyll:
Sukker
Kanel
Smør
Egg til pensling
Perlesukker til pynt

Fremgangsmåte

Gjerdeig:
1. Smelt smøret og tilsett melken. Varm til passe temperatur (kroppstemperatur).
2. Hvis ferskgjær, tilsett gjæren i væsken og rør til den er oppløst.
3. Ha i egget.
4. Ha i sukker og krydder. Hvis tørrgjær, tilsetter du denne sammen med dette.
5. Ha i mel til passe fast deig. Deigen skal akkurat løsne fra bakebollen og eltekroken. Det er bedre at den er litt for løs, så man kan tilsette mer mel under utbaking, enn at den blir hard og kompakt.
6. Strø litt mel over, så fester ikke deigen seg til gjenstander over.
7. Dekk bollen godt til, sett bollen på et lunt og mørkt sted, og hev til dobbel størrelse.
8. Sett ovnen på 180 grader. Når deigen er ferdighevet tar du den ut på et bakebord med noe mel. Kjevle deigen til et rektangel, ikke for tykt (maks 0,5 cm høyde).
8. Smør et tynt lag med smør over hele leiven (deigrektangelet), dryss over et jevt lag med sukker og kanel.
9. Rull leiven sammen, og legg over på et kledd stekebrett, formen på kransen skal være oval.
10. Dekk til, og la deigen heve igjen.
11. Klipp på skrå nesten igjennom, ca. 2 cm. tykke biter. Brett bitene til annenhver side.
12. Pensle med egg, for et gyllent resultat. Strø over perlesukker som pynt (fester seg til egget).
13. Stek ved 180 grader i mellom 20 og 30 min.
14. Ta ut kransen når den er ferdig, og avkjøl den på rist.
15. Kos deg med nydelig gjærbakst!

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!