Lag ekstra god julestemning i vinduskarmen med små søte pepperkakehus, granbar og nydelig lys rundt.

Ingredienser

(holder til mange småhus)
250 g Bremykt Original
Ca. 550 g hvetemel + til utbaking
½ ss natron
250 g sukker
150 g lys sirup
100 g mørk sirup
1 ss malt kanel
1 ½ ts malt ingefær
½ ts malt pepper
¼ ts malt nellik
1 egg, sammenvispet
1 ½ dl kremfløte
Melisglasur (til flere hus)
2 eggehviter
Ca. 500 g melis
1 ss presset sitron
Ca. 2 dl sukker til liming
Pynt til husene, for eksempel knust polkagris, kakestrøssel eller smågodt
Forvarm stekeovnen til 180 ˚C, over og undervarme. Kle stekebrett med bakepapir.
Tegn og klipp ut vegger og tak. Bruk papir eller tynn papp.

Fremgangsmåte

Smuldre raskt sammen hvetemel, natron og Bremykt. Ha det i en miksebolle sammen med resten av ingrediensene, utenom fløte. Elt raskt sammen til en glatt deig. Stivpisk fløte og bland godt inn (deigen blir ganske løs). Dekk til med plastfilm og sett kjølig natten over. Kna deigen på melet bakebord til den er smidig, kna inn litt ekstra hvetemel for passe konsistens. Deigen er litt porøs å jobbe med, så kjevle ut litt og litt på godt melet bakebord. Deigen skal kjevles litt tykkere enn til vanlige pepperkaker. Skjær ut vegger og tak etter mal, legg på stekebrett, stikk ut vinduer og ev. dører. Stek på midterste rille ca. 8-9 minutter til pepperkakedelene er gylne og gjennomstekt. Avkjøl.
Liming av hus:
Smelt sukker i en panne på høy varme til det er gyllent. Ta vekk fra varmen, avkjøl litt og lim sammen husene. Vær forsiktig, så du ikke brenner deg på sukkeret.
Melisglasur:
Ha eggehvite og sitron i en miksebolle, pisk på høy fart mens du sper med melis til en litt tykk kremet konsistens. Ha i en sprøytepose og pynt husene etter ønske.
Tips:
De minste husene er 6 cm i bredde og høyde, de to høyeste skråsidene er 10 cm høye og skrår fra 6 cm ca. Tak er 6 cm høye og 8 cm brede.
De høyeste husene er 6 cm brede og 8 cm høye, de to høyeste skråsidene er 12 cm høye og skrår inn fra ca 8 cm. Tak er 6 cm høye og 8 cm brede.