Kjempegodt grovbrød bakt med havregryn og surmelk. Dette gjør at brødet holder seg saftig lenge i tilegg til at det er supersunt!

Ingredienser

7 1/2 dl vann
3 dl havregryn
1 dl solsikkekjerner / sesamfrø
1 dl linfrø
3 ss bremykt
1/2 liter kulturmelk
1/2 pk gjær
3 dl vann
500 g fullkornsmel
200 g siktet rugmel
800 g hvetemel
1 ss salt

Fremgangsmåte

Kok opp 7,5 dl vann sammen med havregryn, frø og kjerner. La dette koke i ca 10 min til det blir en tjukk grøt. La dette avkjøles. I en bakebolle blander du mel, salt og evt tørrgjær hvis du ikke velger å bruke fersk gjær. I bakebollen tilsettes grøten, smeltet smør, kulturmelk og 3 dl vann som på forhånd er varmet opp til ca 37 grader. Ved bruk av fersk gjær blandes dette med det lukne vannet før dette tilsettes bakebollen.
La blandingen eltes ved bruk av kjøkkenmaskin, i ca 10 min til en elastisk deig. Denne kaldheves under plast i kjøleskap i 8-10 timer. Deigen bakes deretter ut i tre brødformer og settes til heving på kjøkkenbenken i ca 2 timer. Brødene stekes midt i ovnen i ca 50 min på 200 grader.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!