Utrolig gode surdeigsbrød!!

Ingredienser

Til 1 brød trenger du:
100 gram aktiv surdeigstarter
325 gram lunket vann
500 gram hvetemel
10 gram salt

Fremgangsmåte

Surdeigsbrød kan være litt vanskelig å få til i starten. Har du en venn eller nabo som baker med surdeig, kan du få starter hos han/henne. Hvis ikke finnes det oppskrift på nettet hvordan man lager surdeigstarter.
Gjør klar en glassbolle og dekk med et kjøkkenhåndkle, strø på litt mel. Oppi her skal brødet kaldheve hele natten!
Jeg mater surdeigen slik at den er klar til bruk etter ca 5 timer.
Bland raskt sammen surdeigstarter, vann og mel. La hvile 1 time. Ta så i saltet og elt på lav hastighet i kjøkkenmaskin i 8-10 minutter. Dekk til å la deigen heve 3 timer i romtemperatur.
Ha deigen på bordet, og form deigen til en ball, strø over litt mel og la deigen hvile 20 minutter.
Snu deigemnet over, den siden med melet kommer ned mot bordet. Brett inn kantene på deigen, 4 ganger, eller til du føler deigen er «stram» nok. Legg deigemnet i glasskålen med kjøkkenhåndkle oppi, bretten opp! Dekk til med et nytt kjøkkenhåndkle og inn i kjøleskapet de neste 12 timene.
Neste morgen setter eg ei jerngryte med lokk i steikeovnen på 275°C
Når ovnen er varm nok, ta ut jerngryte, ha brødet oppi, skjær et snitt eller to før du har lokket på. Inn i steikeovnen i 22 minutt. Ta av lokket, senk temperaturen til 235°C i 22 minutt. Totalt 44 minutter!
La brødet hvile på rist et par timer!
Nyt med er godt lag Bremykt...

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!