Godt hverdagsbrød laget med surdeig og revet gulrot gir en god start på dagen. Husk Bremykt på skiva!

Ingredienser

(2 brød)
1 dl Bremykt, smeltet
½ pk (25 g) fersk gjær
5 dl kaldt vann
1 pose (150 g) ekte surdeig, fullkornshvete
400 g speltmel, sammalt
Ca. 200 g hvetemel
100 g havregryn, lettkokte
1 ½ dl finrevet gulrot (kan sløyfes)
1 ss sukker
1 ½ ts salt
Bremykt til smøring av bakebolle og stekebrett

Fremgangsmåte

Rør ut gjær i vannet, ha det i en eltebolle og tilsett resten av ingrediensene utenom gulrot og salt. Elt på middels fart i ca. 7 minutter. Tilsett gulrot og salt, elt videre på middels hastighet i ca. 4 minutter. Smør en stor bakebolle med Bremykt, legg i deigen og dekk til med plast. La deigen heve ca. 1 time i romtemperatur. Brett deigens kanter inn mot midten, snu den opp ned og la den heve under plast i 1 time til. Ha deigen på melet bakebord, del i 2 like store emner og form til runde brød. Etterhev i romtemperatur til de er dobbelt så store. Dryss over mel, snitt og stek på midterste rille ved 220 ˚C, over og undervarme i ca. 30 minutter, til de har fått en gyllen farge. Dekk ev. til med bakepapir mot slutten av steketiden. Avkjøl på rist.
Tips:
Bakeklar surdeig av fullkornshvete er en levende og bakeklar surdeig. Jo mer surdeig man bruker, desto syrligere smak blir det på brødet.
Hold gjerne av litt av melet til justering av deigen.
Dersom du ønsker sprøere skorpe: Hell inn ½ dl vann i bunn av ovnen før døren lukkes. Dampen gjør skorpa sprøere og litt mørkere.
Dersom du ønsker myk skorpe, pensle med Bremykt når brødet er varmt.