Tangzhong er en asiatisk metode å bake på. En kokt jevning av væske og mel gjør at deigen kan ta til seg mer væske, og bakverket blir saftigere, mykere og mer holdbart. Har du først prøvd denne bakemetoden er det vanskelig å gå tilbake til den klassiske.

Ingredienser

(1 stor loff)
Tangzhong:
50 g hvetemel
2 ½ dl helmelk
Loff:
100 g Bremykt Original, kjøleskapskald
Ca. 500 g hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
25 g fersk gjær
1 egg
2 ½ dl kald helmelk
Smurt brødform (ca. 2 liter)
Ca. 3 ss smeltet Bremykt Original til pensling av loffen

Fremgangsmåte

Tangzhong:
Ha mel og melk i en liten kjele, kok opp og visp til en glatt røre som slipper kjelen. Ha det i en bolle, dekk med plastfolie og avkjøl til romtemperatur.
Loff:
Ha jevningen i en bakebolle, tilsett resten av ingrediensene (gjær kan smuldres rett i bollen), utenom Bremykt.
Elt ved lav hastighet ca. 10 minutter, tilsett litt og litt Bremykt, elt videre ca. 10 minutter. Skru opp hastigheten mot slutten av eltetiden. Deigen skal slippe bollen, men være litt klissete og blank. Dekk til med plast og sett til heving i romtemperatur ca. 40 minutter. Ha deigen på melet bakebord, del den i tre og kjevle ut til små rektangel. Brett langsidene inn mot midten, slik at de så vidt møtes og rull sammen til avlange boller. Legg bollene inntil hverandre i brødformen, dekk til med kjøkkenhåndkle og la loffen heve i romtemperatur, ca. 20 minutter eller til den er luftig.
Forvarm stekeovnen til 200 ˚C, over og undervarme.
Stek loffen på nest nederste rille, ca. 25 minutter til den er lys gyllen. Den er ferdig hvis man banker lett på skorpa og hører en hul lyd. Dekk ev. til med bakepapir mot slutten av steketiden. Ta ut av ovnen, pensle med Bremykt og avkjøl.
Tips:
Ta gjerne en «tyggegummitest» for å sjekke om deigen har eltet nok. Ta en deigklump, rull den i hånden og strekk den ut som en tyggis. Dersom det danner seg en tynn hinne som du klarer å se gjennom, og som ikke sprekker er deigen klar til heving.