Hjemmelagde Wienerbrød er laget av
400 g mel
Tørrgjær – halv pose
1,5 dl melk (jeg brukte kald melk)
1/2 ts salt
60 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 egg
50 g romtemperert Bremykt
Bremykt
300 g Bremykt
Fyllet
Vaniljekrem kjøpt (kjøpt eller hjemmelaget – ditt valg)
Frø fra 1/2 vaniljestang
Winerbrød-deigen
Elt alle ingrediensene foruten Bremykt i 10 minutter. Tilsett Bremykt og elt i 10 minutter til. La deigen heve en time.
Bremykt
Kjevle Bremykt flatt.
Jeg tegnet hvor stort jeg ville ha det på et bakeark (15×30 cm), og så kjevlet jeg Bremykt ut til denne størrelsen mellom to bakeark. Pakk gjerne Bremykt inn i bakearkene og kjevle helt ut i kantene, da får du en rettere kant. Se bilder/film nedenfor.
Fordi Bremykt blir mykt, må det legges kaldt før bruk. La det fortsatt ligge innpakket i bakepapiret. Det kan ta litt tid for Bremykt å stivne mellom hver gang du kjevler, men det må nesten få lov til å stivne.
Fyllet
Om du bruker kjøpt vaniljekrem - Bland vaniljekrem og vaniljefrø godt.
Kjevling deig og Bremykt – tålmodighetsprosessen
For å få deig og Bremykt lagvis i flere lag, må dette gjøres i flere omganger. Jeg gjorde det på denne måten: Kjevle ut deigen til 30×45 cm sånn ca. Legg utkjevlet Bremykt oppå og brett deigen over – fra høyre og fra venstre = nå er Bremykt omfavnet av deigen. Legg kaldt.
Fordi Bremykt må stivne mellom hver brette-kjevle-runde, må du regne med å bruke lang tid på på denne prosessen.
Ta ut deigen og kjevle den ut 40×40 cm sånn ca, brett i tre og legg kaldt.
Jeg gjentok dette to ganger til = tre ganger totalt. Du kan sikkert gjøre det flere ganger også.
Til slutt kjevlet jeg ut deigen til 30×50 cm. Jeg delte opp deigen i firkanter og trekanter i ønsket størrelse. Disse ble fylt med kjøpt vaniljekrem. Firkantenes hjørner ble klemt/brettet sammen (se bilder) og trekantene ble rullet sammen.
La heve en time til, pensle med egg og stek på 220 grader i ca. 20 minutter. Alle ovner er forskjellig, så følg med mot slutten av steketiden.