Berlinerboller rullet i sukker, fylt med hjemmelaget vaniljekrem, det slår aldri feil. Her har du oppskriften, så du kan lage dine egne.
(Ca. 35 stk)
Berlinerboller
120 g Bremykt Original, litt romtemperert
5 dl helmelk
50 g gjær
½ ts salt
1 dl sukker
Ca. 12 dl hvetemel
1 ts kardemomme
1 kg Flott Matfett til koking/fritering (Evt. nøytral olje)
Litt sukker til rulling av berlinerbollene
Vaniljekrem:
3 dl helmelk
Frøene fra 1 vaniljestang
1 ½ dl sukker
6 eggeplommer
2 ¼ dl kremfløte
45 g maisenna
Berlinerboller
Varm opp melk til den er fingervarm (ca. 37 °C), rør ut gjæren og ha det i en miksebolle.
Tilsett de tørre ingrediensene, elt godt sammen.
Tilsett litt og litt Bremykt ved lav hastighet, elt videre 2-3 minutter. Deigen skal være glatt og smidig og litt løsere enn vanlig bolledeig.
Dekk med plastfilm, la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Vaniljekrem
Varm melk, vanilje og sukker til det begynner å ryke (ca. 50 °C) i en kjele.
Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn den varme melken.
Ha alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Trekk kjelen vekk fra varmen, rett før kokepunktet. Avkjøl under lokk eller plastfolie, først i romtemperatur deretter i kjøleskap (dersom du lager vaniljekrem dagen før).
Utbaking
Ha deigen på melet bakebord, kjevle ut til den er ca. 1 ½ cm tykk. Bruk minst mulig mel under kjevling.
Stikk ut rundinger med et lite kjøkkenglass (ca. 6 cm), legg de på bakepapir, børst av overflødig mel og dekk med kjøkkenhåndklede. Gjenta prosessen til du har brukt opp deigen.
Etterhev ca.15 minutter, eller til bollene er luftige. Varm opp matfett i en tykkbunnet kjele til ca. 180 °C.
Hvis du stikker ned en tresleiv skal det bruse rundt den. Friter få boller av gangen, snu på de av og til, slik at de blir jevnt gylne. Her er det lurt å ha en eller to hullsleiver tilgjengelig. Skru ned varmen dersom oljen blir for varm.
La bollene renne av seg litt på kjøkkenpapir, rull i sukker mens de er varme. Avkjøl. Ha vaniljekrem i en sprøytepose med spiss tyll, stikk ned i midten av bollene og sprøyt forsiktig inn vaniljekrem.
Tips:
Fyll gjerne med bringebærsyltetøy eller server bollene uten fyll. Det smaker også utrolig godt. For en litt ny vri, rull bollene i kanel og sukker.
Ha alltid et lokk som passer til gryten det friteres i rett ved siden av, hvis det skulle begynne å brenne. Ikke la barn fritere.