Sveriges fastelavensboller heter Semlor. Her er min oppskrift med hjemmelaget mandelmassa og havregryn i bollene.
Boller
75g smør
2.5 dl melk
25g gjær
1.5krm salt
0,5dl sukker
6 dl hvetemel
1 dl havregryn (ev. kun hvetemel, dvs. 7 dl)
2 tsk kardemomme
1 egg
Mandelmassa
1 dl mandler (velg selv om du vil skålde dem eller bruke med skall)
1 dl sukker
1 eggehvite
3dl kremfløte
Melis
Boller
Sett ovnen på 225 grader.
1. Smelt smør i en kjele, hell på melk og varm til fingervarmt.
2. Del opp gjær i en bunke og rør i litt av den varme melken.
3. Tilsett resten av melken, salt, kardemomme, sukker, havregryn og mel.
4. Jobb til en blank deig som slipper fra kanten.
5. Legg et håndkle over bunke og la det stå ca 40 min.
6. Rulle boller og legg dem på bakepapirkledd plate, legg håndkle over og la det stå ca 30 min til dobbel størrelse.
7. Visp egget så det blander seg og pensle bollene før du setter dem mitt i ovnen i 10 min.
Bollene må avkjøles før du setter sammen Semlorna.
Mandelmassa
Kjør mandler, sukker og eggehvite i mixer til du fått en fin masse. Velg selv om du vil ha litt grovere eller finere masse.
Semlor:
1. Piske kremfløte.
2. Skjær av toppen av bollen og ta ut litt bolle så du får en fin grop.
3. Rør mandelmassa med litt av den piskede kremen.
4. Fyll gropen i bollen med mandelmassa. Topp bollen godt med pisket krem.
5. Legg på lokket fra bollen og avslutt med og sikte melis over.
Mmmmm... nyt !!
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!