Det som er spesielt med akkurat denne baksten er at det er brukt melis istedenfor sukker i deigen. Dette gir utrolig luftige og gode boller.
300 g smør (Bremykt Steke og Bake)
1 liter melk
260 g melis
100 g fersk gjær
1,5 kg hvetemel
1 ts kardemomme
Egg og litt melk til pensling
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig.
Det kan hende du trenger litt mer mel enn det som oppgis i oppskriften, men for mye mel vil gjøre bollene tørre/tunge...
Deigen skal være god å arbeide med, ikke løs og klissete.
La deigen heve en liten halvtime før du triller ut bollene.
Legg bakepapir på platene før du legger bollene på.
Hev bollene lunt i 1 time.
Pisk et egg sammen med en liten skvett melk, og pensle bollene forsiktig med dette før du setter dem inn i stekeovnen. Pensle ett og ett brett med boller før du putter dem i ovnen.
Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 8-10 min. Avkjøl bollene på rist under et klede.
Bollene tåler fint å fryses, og kan gjerne serveres med et lite melisdryss.
Liker du rosiner/sukat i bollene, tilsettes litt i deigen før ut-trilling.
Du kan også velge å ha i sjokoladebiter og lignende, alt etter eget ønske,
bare fantasien setter grenser ;)
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!