Gestreken mastellen er en tradisjonell bakst fra Belgia. Det er en kanelbolle som deles i to, fylles med smør og brunt sukker og deretter strykes flate. Ja, du leste riktig! Har du ikke strykejern kan du fint bruke et toastjern.

Ingredienser

(14 boller)
Boller:
80 g Bremykt Mykere (ev. Bremykt Original)
500 g hvetemel
50 g rørsukker (ev. vanlig sukker)
1 ts malt kanel
1 klype maldonsalt
2,3 dl helmelk
1 pk (13 g) tørrgjær
2 egg (middels store)
Til pensling:
1 egg + 1 ss melk
Fyll:
280 g Bremykt Mykere
140 g brunt sukker

Fremgangsmåte

Boller:
Ha hvetemel, sukker, kanel og salt i en miksebolle. Varm opp melken til den er fingervarm og bland med gjæren. Tilsett halvparten av væska i miksebollen, med ett lettpisket egg og romtemperert Bremykt. Elt sammen på medium fart, når alt er blandet tilsett resten av væska og det andre egget (lett vispet). Elt deigen på lav hastighet ca. 15 minutter (deigen skal slippe bollen). Dekk bollen til med plastfilm og la den heve i romtemperatur ca. 30 minutter.
Ha deigen på melet bakebord, trill ut til en pølse og del i 14 like store deigemner. Trill ut til runde boller og sett de på bakepapirkledd stekebrett (sett de med litt avstand, så de ikke hever i hverandre). Lag ett litt stort søkk i midten av hver bolle (bruk 4 fingre). Dekk til med kjøkkenhåndklede og la bollene etterheve 20-30 minutter, eller til de er luftige.
Forvarm stekeovnen til 225 ˚C, over og undervarme.
Pensle bollene med sammenvispet egg og melk, stek de på midterste rille i ca. 10 minutter til de er gylne. Avkjøl til de er lune.
Fyll:
Rør sammen Bremykt og brunt sukker til det er godt blandet.
Del bollene i to på langs, smør begge delene med et litt tykt lag med fyll (ca. 1 ss), legg bakepapir (ev. aluminiumsfolie) rundt slik at hele bollen er dekt. Stryk en og en bolle. Sett strykejernet på høy varme og legg forsiktig press på bollen. Stryk ut til kantene og midten, til bollene blir flate og overflaten litt sprø. Serveres lune, men smaker også veldig godt kalde.
Tips:
Bollene kan fint fryses. Tin og varm de opp i stekeovn ved ca. 200 ˚C, til de er lune.