Knallgod hvetebolledeig som kan brukes til hvilke boller du vil: Vanlig, kanelsnurrer/knuter, sjokoladeknuter, solboller, skolebrød, prinsesseboller osv. Liker spesielt godt at deigen krever bare en heving og er stor nok til å dele opp i ulike bakster.
1 liter hel melk
300 g bremyk bake smør
250 g melis
100 g gjær (1pk tørgjær tilsvarer 50g)
0,5 ts kardemomme
1,5 kg hvetemel
1.Finn frem en stor kjele og sett på oven. Ha oppi melk, smør og melis. La det hele koke opp under omrøring og avkjøl til ca 37c.
2. Tilsett gjær, ta gjerne ut en liten del veske og løs opp gjæren før det hele tilsettes blandingen i pannen. Dette for å unngå klumper.
3. Bland mel og kardemomme som deretter siktes oppi vesken. Rør godt og elt til en smidig god deig.
4. Del opp deigen om du ønsker å lage flere typer boller. Hele deigen tilsvarer ca 40 boller.
* Vanlige boller: trill ut og settes på bakepapirkledd stekeplate.
* Kanelknuter: Kjevle ut deigen til en ca 1cm tykt rektangel. Smør på mykt smør, strø over sukker og kanel. Brett deigen i to. Skjær opp ca 2 cm brede striper som tvinnes motgående rettninger til du får en knute. Sett på stekebrett.
* Sjokoladeknuter: gjør det samme som med kanelknuter, bare bytt ut kanel og sukker med feks oboy og hakket sjokolade.
* Skolebrød: Trill ut banlige boller. Lag en fordypning midt i bollen med feks baksiden av en spiseskje. Fyll i fordypningen med vailjekrem.
5. Hev bollene, uansett type, ca 1 time på et lunt sted.
6. Stekes midt i ovnen på ca 250c i 7-10 minutter.
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!