Til fastelavn velger vi oss Mariaboller (choux au craquelin), luftige vannbakkels dekt med mørdeig som sprekker opp under steking og gir en deilig sprø overflate.

Ingredienser

(ca. 22 stk.)
Mørdeig (craquelin):
100 g Bremykt Original (litt romtemperert)
120 g hvetemel
120 g rørsukker
1 ts vaniljesukker
Vannbakkels (choux):
120 g Bremykt Original
1 dl helmelk
1 dl vann
1 klype salt
1 strøken ss sukker
170 g hvetemel
4-5 store egg (start med 240 g, litt sammenvispet)
Salt karamellkrem:
270 g Bremykt Original, romtemperert
Ca. 500 g (1 pk) melis
Ca. 2 dl salt karamellsaus (hjemmelaget eller kjøpt)

Fremgangsmåte

Mørdeig:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor og kjør sammen til en glatt deig (dersom mørdeigen føles veldig myk og er vanskelig å jobbe med, sett den kjølig ca. 20 minutter). Kjevle deigen ut på bakepapir til den er 1-2 mm tykk. Stikk ut små rundinger med et kjøkkenglass (ca. 6 cm), ta vekk overflødig deig og gjenta på nytt papir. Frys mørdeigsrundingene minst 1 time før steking.
Forvarm stekeovnen til 200 ˚C, over og undervarme. Kle to stekebrett med bakepapir.
Vannbakkelse:
Ha Bremykt, melk, vann, salt og sukker i en liten kjele. Varm opp til det koker, rør godt. Ta kjelen vekk fra varmen og tilsett mel. Rør raskt og kraftig slik at du får en litt fast glatt deig. Sett kjelen tilbake på varmen og la blandingen koke ca. 2 minutter, slik at deigen slipper væske. Rør hele tiden. Ha deigen i en bakebolle med k-spade eller lignede. Elt deigen på middels fart i ca. 1 minutt. Tilsett litt og litt egg og elt blandingen ca. 3 minutter til alt er godt blandet. Deigen skal være lett å sprøyte. Føles den fast tilsett litt mer egg. Ha deigen i en sprøytepose med en glatt stor tyll og sprøyt små runde boller, like store som mørdeigsrundingene. Legg de frosne mørdeigsbunnene over vannbakkelsbollene og stek på midterste rille 15 minutter, skru ned til 180 ˚C og stek videre ca. 20 minutter til bollene er gylne. Ikke bli fristet til å lukke opp ovnsdøra, da kan vannbakkelsen synke sammen. Ta ut av ovnen og avkjøl på rist.
Salt karamellkrem:
Pisk Bremykt til det er luftig, tilsett melis og pisk litt videre. Ha i karamellsaus og pisk godt sammen. Smak deg gjerne frem. Tilsett mer melis dersom kremen føles for bløt (den skal kunne sprøytes). Ha kremen i en sprøytepose med en liten stjernetyll og fyll bollene.
Tips:
Steker du i 2 omganger, vent med å legge mørdeigen på brett to til rett før steking.
Bollene kan fryses med fyll, men mister da litt av den sprø skorpa.
Vil du lage din egen karamellsaus? Her oppskrift på en stor porsjon, som fint kan oppbevares kjølig minst 1 uke.
Salt karamellsaus
1 dl vann
5 dl sukker
150 g Bremykt Original, kald
3 dl kremfløte
2 toppede ts flaksalt
Fremgangsmåte:
Ha vann og sukker i en kjele med tykk bunn, kok sukkerlaken på middels varme til den er gyllen (ikke rør i laken, da kan den sukre seg). Ta kjelen av plata og rør inn Bremykt, tilsett fløte og visp det godt sammen. Sett kjelen tilbake på plata og kok opp. Rør til en glatt saus, smak til med salt og avkjøl.