Mørketiden i nord markeres av mange med mørketidsboller, en berlinerbolle dekt med sjokolade og fylt med vaniljekrem, et symbol på at sola er gjemt.

Ingredienser

(Ca. 35 stk)
120 g Bremykt Original, litt romtemperert
5 dl helmelk
50 g gjær
½ ts salt
1 dl sukker
Ca. 12 dl hvetemel
1 ts kardemomme
1 kg Flott Matfett til fritering
Litt sukker til rulling
Fyll:
Ca. 7 dl Piano Vaniljekrem
Ca. 300 g kokesjokolade til dypping

Fremgangsmåte

Varm opp melken til den er fingervarm, rør ut gjæren. Tilsett resten av ingrediensene utenom smør. Elt deigen 3-4 minutter med kjøkkenmaskin (eller for hånd). Tilsett litt og litt smør ved lav hastighet og elt videre 2-3 minutter. Deigen skal være litt løsere enn vanlig hvetedeig. Dekk med plast, la deigen heve til dobbel størrelse, på et lunt sted.
Ha deigen på bakebord, kjevle ut til rektangel, ca. 1 ½ cm tykt. Bruk minst mulig mel under kjevling. Stikk ut rundinger med et lite kjøkkenglass (ca. 6 cm), legg de på bakepapir og dekk med kjøkkenhåndklede. Gjenta prosessen til du har brukt opp deigen. Etterhev ca.15 minutter, eller til bollene er luftige.
Varm opp matfett i en tykkbunnet kjele til ca. 180 °C. Hvis du stikker ned en tresleiv skal det bruse rundt den. Friter få boller av gangen, snu på de av og til slik at de blir jevnt gylne. Her er det lurt å ha en eller to hullsleiver tilgjengelig. Skru ned varmen dersom oljen blir for varm. Rull i sukker og avkjøl. Ha vaniljekrem i en sprøytepose med spiss tyll. Sprøyt inn vaniljekrem. Smelt sjokolade og fordel over berlinerbollene med en skje.
Bollene smaker også veldig godt uten vaniljekrem, dersom du ønsker det.