Kjempegode luftige boller, laget av bremykt smør og vikingmelk😊
Bolleoppskrift: Ca 1 kg hvetemel. 100 gr sukker. 1 ts salt 1 pk gjær ( 50 gr) 1 boks vikingmelk og 5 dl helmelk. 150 gr bremykt smør.
1.Først kan smøret taes ut av kjøleskapet, slik at det blir mykt. 2.Begynn å ha ca 600 gr mel oppi en bakebolle.( Bedre å ha oppi mere mel etterhvert som deigen trenger det, slik at den kan få være litt løs). 3.Deretter kan du putte gjæren oppi( jeg brukte tørrgjær), videre sukkeret og saltet. 4.Så varmer du opp helmelka og vikingmelka oppi en kaserolle, til det er fingervarmt. 5.Tøm deretter melka oppi tørrvarene og rør. 6.Nå kan du ha i mere mel, men la deigen være litt løs, så ikke bollene blir harde og tørre. 7.Deigen skal nå heves i en time. Jeg pakker hele bakebollen inn i plast. 8.Etter en time, putter du smøret oppi bakebollen og knar det inn med fingrene, til deigen blir myk og smidig. Bruk litt mel om det trengs. 9. Så deler du deigen opp i bollebiter, og ruller en bit til ei lang remse, som du trykker flat. Deretter tar du baksiden på en kniv og trykker langs remsen på ene siden( slik du gjør når du lager roser av marsipan). 10.Deretter ruller du remsa sammen til du får en rose. Jeg tok en stor langpanneform( som kan åpnes fra sidene) la bakepapir i bunn og smurte sidene med bremykt. Deretter legger du alle bollerosene tett i tett ved siden av hverandre( må være litt klaring imellom til å heve seg, ca 1/2 cm til 1 cm etter hvor store rosene blir. 11.Deretter heves bollekaka i ca 30 min. 12.Pensle bollene med 1 egg og pittelitt salt i ( glans) og stekes ved 225 gr på trinnet under midten, i ca 15-18 min. Dette vil nok være forskjellig fra ovn til ovn. Min var ferdig etter ca 17 min. 13. Etter å ha blitt avkjølt, blander du melis med litt vann til den blir passe tykk, har i konditorfarge( jeg brukte rosa fargepasta, som jeg har kjøpt på Jernia) Skal bare ha oppi bittelitt. Og så har jeg oppi 5-6 dråper romessens i glasuren. Det gir ekstra god smak! 14.Tilslutt kan du ha litt melis oppi en liten sil, og strø forsiktig over det hele. Bollene blir kjempegode og luftige😊
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!