Semlor er fastelavnsboller på svensk vis – ekstra luftige boller fylt med marsipan, nydelig pisket krem og et lett melisdryss.

Ingredienser

(20 stk)
Boller:
170 g Bremykt
5 dl helmelk
50 g (1 pk) fersk gjær
2 ts malt kardemomme
2 dl sukker
1 ts salt
Ca. 15 dl hvetemel
Marsipanfyll:
Ca. 200 g marsipan (evt. mandelmasse)
Litt kremfløte
Krem:
6 dl kremfløte
4 ss sukker
Litt melis til pynt
Bremykt til smøring av stekebrett

Fremgangsmåte

Smelt Bremykt i en kjele, tilsett melk og varm opp til 37 °C (fingervarmt). Rør ut gjæren i den lunkne væska, tilsett sukker, kardemomme og salt.
Tilsett litt og litt hvetemel til en smidig deig som så vidt slipper bollen (elt i kjøkkenmaskin ca. 5 minutter (eller evt. for hånd)). Dekk til med plastfilm eller bakeklede, sett til heving på et lunt sted til deigen er dobbelt så stor. Dette tar ca. 30 minutter.
Ha deigen på melet underlag, del i like store emner, trill ut til glatte runde boller og sett på smurt stekeplate. Dekk til med plastfilm eller bakeklede og la bollene heve til dobbel størrelse. Dette tar 50-60 minutter. Vær tålmodig, da får du luftige bløte deilige boller.
Forvarm stekeovnen til 225 °C. Stek bollene på nederste rille i 10-12 minutter. Steketiden varierer etter hvilken type ovn du har, så følg med. Avkjøles på rist.
Skjær av et trekantet lokk på hver bolle, grav ut litt av innholdet med en gaffel. Bland lik mengde bolle med marsipan (evt. mandelmasse) og noen spiseskjeer fløte. Rør blandingen glatt og fyll bollene.
Pisk krem av fløte og sukker. Kremen skal være så tykk at man kan sprøyte den. Fyll en sprøytepose med stjernetyll og sprøyt en krans på hver bolle.
Legg på lokket og dryss over melis rett før servering.