Sørlandboller er et bakemysterium. Disse deilige bollene fylt av vaniljekrem, som ikke kan spises uten at det blir masse søl. Det ser ut som vanlige boller, men den gode overraskelsen kommer idet man setter tennene i den.
Ingredienser til hvetedeig:
◾1,5 dl hvetemel (spar ca 2 dl til utbaking)
◾1,5 ts kardemomme
◾1,5 dl sukker
◾1 pk gjær
◾5 dl melk
◾125 gr smør/margarin
Ingredienser til vaniljekrem:
◾2,5 dl fløte
◾50 gram sukker
◾15 gram maisenna
◾1 ts vaniljesukker
◾2 stk eggeplommer
Dette gjør du når du lager hvetedeig:
1.Sikt hvetemel i en stor bakebolle, ha i kardemomme og sukker.
2.Smelt smør og ha i melken. Varmes opp til mellom 38 – 40 grader. Rør ut gjæren i væsken.
3.Ha væsken sammen med det tørre og rør godt. Deigen skal bli glatt og blank.
4.La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 30 – 45 minutter)
5.Elt inn resten av melet – det kan være du trenger mer eller mindre mel – deigen er ferdig når deigen ikke henger fast i fingrene dine eller på benken.
6. Rull ut fine boller
Etterhev i 15 minutter – pensle med egg og stek i ca 10 – 15 minutter midt i ovnen på 220 grader.
Slik lager du vaniljekrem:
1. Pisk sammen sukker, maisenna og eggeplommer i en bolle.
2. Ha fløten i en kjele sammen med vaniljesukker og kok opp væsken (husk å røre godt så det ikke brenner seg..brent vaniljekrem smaker ille).
3. Ha litt av den kokende væsken sammen med eggeblandingen mens du rører godt.
4. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til den tykner.
5. Ha innholdet i kjelen i en ny bolle/form og avkjøl raskt. Ha gjerne plastfolie over slik at det ikke danner seg snerk på kremen.
Når alt er avkjølt pisker du kremfløte sammen med 2 ss sukker, og blander vaniljekremen sammen med kremen. Sett den i kjøleskapet til den stivner noe.
Når du skal ha kremen inni bollen:
Når bollene er avkjølt skjærer du av toppen av bollen med en skarp kniv. Sørg for at toppen er hel, fordi den skal du sette på plass igjen etter at bollen er fylt med krem.
Grav ut ca. halvparten av innholdet i bollen (alt etter som hvor mye krem du vil ha inn i bollen). Fyll bollen med vaniljekrem. Ha på «bolletoppen», og forsegl bollen med smeltet lunken sjokolade. La sjokoladen få stivne før du serverer.
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!