Fantastisk saftige og gode boller. Fylt med valnøtter, sukker og smør som karameliserer seg ved steking. Magisk!
5 dl lettmelk
150 gr smør Bremykt steke og bake
1 egg
1 dl sukker
1 1/2ts kardemomme
25 gr fersk gjær
1/2 ts salt
ca 9 dl hvetemel (eller hvetemel til deigen danser i bollen)
150 -200 g Romtemperert smør Bremykt steke og bake
1 -2 dl sukker
ca 4 dl hakkede valnøtter
1. Smelt smøret i en kjele.
2. Ha i melken og varm opp til ca 37 grader.
4. Ta kjelen av plata. Bland i et egg.
5. Ha væsken i bakebollen og smuldre gjæren i. Bland godt.
6. Ha i sukker, salt og kardemomme.
7. Til slutt har du i mel til deigen blir passe. Den skal «danse i bollen», dvs begynne å slippe taket fra sidene i bakebollen.
Ha deigen heller litt klissete, enn for kompakt til heving. Bollene blir saftigere og luftigere om du klarer å bake med en deig med mindre mel.
8. Dekk bakebollen med plast og sett den til heving. Skal heves til ca dobbel størrelse. Tiden det tar avhenger av temperaturen på deigvæska, og romtempraturen.
9. Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i 2 emner.
10. Kjevle ut hvert av emnene til et rektangel på ca 30cm x 40cm.
11. Smør utover et tynt lag romtemperert smør og strø på sukker og hakkede valnøtter. ( jeg har også hatt over litt hvitt perlesukker)
12. Brett den baktre delen av leiven over den fremre, og del opp i passe store skiver.
13. Vri skivene først før du legger de sammen i en ring. Fest endene under.
14. Sett knutene på et stekebrett med bakepapir, og etterhev. Ca 15-30 min.
15. Pensle forsiktig med sammenpisket egg. Dryss evt litt perlesukker over.
16. Stek knutene midt i ovnen på 225 grader i ca 12 min.
17. Avkjøles på rist.
Tips til utbaking: ha litt olje i hendene og på bakebenken når du triller ut boller istedenfor mel. Til denne deigen er det sjelden jeg trenger noe som helst. Deigen er smidig og god og fester seg ikke til en tørr benk.
Tips til pensling: Ha bittelitt salt i det sammenpiskede egget, så brytes de lange proteintrådene som ellers er litt seige og ikke så godt egnet til å pensle på.
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!