Søte ferske boller fylt med vaniljekrem og dyppet i smør og så i sukker, hvem kan vel motstå det?
700 g hvetemel
4 dl melk
50 g gjær(1 pose tørrgjær)
75 g sukker
1 ss vaniljesukker
100 g Bremyk Steke og Bake smør
1/2 ts salt
+
Vaniljekrem:
3 eggeplommer
1 vaniljestang
60 g sukker
4 dl helmelk
30 g maisennamel
+
til topping:
50 g smeltet Bremyk Steke og Bake smør
1-2 dl sukker
Begynn med vaniljekremen:
Varm opp melk i en kjele.
Bland eggeplommene med sukker og maisenna.
Rør lett til alt er blandet. Del og skrap ei vaniljestang,
ha den i melken som kokes opp.
Hell den varme melken i eggeblandingen pisk hele tiden.
Hell alt tilbake i kjelen.
Sett den over varmen igjen og rør mens den tykner.
NB! det skal ikke koke!!
Tas av platen, vaniljestangen tas ut,
og kremen helles i en bolle og avkjøles.
Vaniljeboller:
Smelt smøret, ha det i en bakebolle sammen med
vaniljesukker, salt og den fingervarme melken.
Ha så i hvetemel, sukker og tørrgjær.
Elt i maskin eller for hånd i minst 5 min.
Sett deigen til heving i 1 time.
Deigen er ferdighevet når den er blitt dobbel størrelse.
Del deigen i 24 like deler.
sett frem skålen med vaniljekremen.
Form boller som trykkes flate med hånden.
Legg en ts vaniljekrem i midten.
Dra endene mot midten,
så vaniljekremen blir lukket inne.
Rull forsiktig til boller,
som settes på en bakepapirkledd plate.
Sett bollene til etterheving i minst 30 min, på et lunt sted.
Stek bollene i ca 12 min, på 200 g i forvarmet ovn.
De skal være lett gyldne. Pass på alle ovner er forskjellige.
Sett de ferdige bollene til avkjøling på en rist.
Smelt smør i en liten kumme, og hell sukker i en.
Dypp toppen av bollen først i smeltet smør,
så i sukkeret.
De bør spises når de ennå er lune....
Tips: Skal de fryses,
venter du med å ha på smør og sukker til de skal serveres.
Tips 2: Spar tid og kjøp ferdig vaniljekrem.
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!