Det som skiller denne oppskriften fra de tradisjonelle gjærbakstoppskriftene, er at deigen ikke skal heve før bollene trilles. Derimot skal den heve lenge og vel etterpå, og resultatet blir himmelsk luftige boller!
300 g Bremykt steke & bake
1 l melk (Lett, Ekstra lett eller H-melk, ta hva du har)
250 g melis
2 pk tørrgjær for søte deiger
1500 g hvetemel, pluss litt til utbakingen
2 ts malt kardemomme
2 ts kardemommefrø
1 vaniljestang
1. Skrap frøene ut av vaniljestangen, tilsett melk, smør og melis. Kok opp blandingen i en kasserolle. Pass på så det ikke koker over!
2. Kjøl ned til ca 37 grader. Vil du ha litt fart i sakene kan du fylle litt kaldt vann i vasken og sette kasserollen i vannet.
3. Ha kardemommefrøene i en morter og støt dem godt.
4. Ha mel, tørrgjær og kardemomme i bollen til kjøkkenmaskinen din, bland inn det våte som nå har kjølt seg litt ned.
5. La kjøkkenmaskinen jobbe med deigen til den er glatt og har en fin konsistens.
6. Del deigen i 30 eller 40 emner, alt etter hvilken størrelse du vil ha på bollene. Deler du den i 40 deler får du butikkstørrelse på dem.
7. Trill ut på melet bord og sett brettene til heving under rene kjøkkenhåndklær. De skal heves i en time.
8. Stek ett og ett brett på 250 grader med vanlig over- og undervarme. Steketiden er 8-12 minutter avhengig av ovn og størrelse på bollene, så følg godt med.
9. Avkjøl på rist, pensle med melk om ønskelig.
TIPS:
*Har du ikke kardemommefrø kan du erstatte dem med 1 ts malt ingefær, altså totalt 3 ts.
*Ingen vaniljestang? Bland inn 2 ss vaniljesukker i det tørre istedet.
*Bollene blir ekstra flotte om du pensler dem med melk før de er helt avkjølt. Vil du gjøre det enda enklere holder du dem rett og slett bare opp-ned og dypper toppen i en skål melk.
NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!