Vulkanboller er hveteboller fylt med en blanding av smør, kanel og sukker som bobler over bollene under steking.
(Ca. 12 stk)
150 g Bremykt Mykere
3 dl melk
40 g fersk gjær
1 egg, piskes litt med en gaffel
1 dl sukker
Ca. 500 g (1 l) hvetemel
½ ts kardemomme
Vulkansmør
3 ss Bremykt Mykere (romtemperert)
1 ss malt kanel
1 ss sukker
Smelt smør, tilsett melk og varm opp til det er fingervarmt, ca. 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, rør ut med den lunkne melken. Bland i egg, sukker, mel og kardemomme. Elt deigen smidig og glatt, til den så vidt slipper bollen. Tilsett evt. litt mer hvetemel. Dekk til med plastfolie og hev til dobbel størrelse (ca. 30 min), i romtemperatur. Trill ut 12 boller, sett de på et smurt stekebrett og lag et dypt hull i hver av bollene med fingrene. Bland sammen ingrediensene til vulkansmøret og fyll i. Dekk til med plastfolie, la bollene etterheve 10-20 min. Stek bollene ved 225 °C, på midterste rille, 10-12 minutter til de er gylne. Avkjøles på rist.
Tips: Dryss over med litt melis eller lag en enkel glasur ved å blande melis og litt presset sitronsaft.