Sjokolade og appelsinkjeks med krønsj

Imponer gjestene dine med denne superenkle kjeksoppskriften. Kombinasjonen appelsin og sjokolade gir en perfekt balanse mellom søtt, friskt og syrlig. Denne kjeksen binder alle smakene fint sammen. Og med litt karamellisert krønsj, pluss et dryss havsalt på toppen, setter det prikken over i’en. Denne er det definitivt vanskelig å ta bare én av!

Lene havn heimvik 2
Lene Havn Heimvik www.instagram.com/lenehavnheimvik/

Jeg har alltid vært glad i smakskombinasjonen appelsin og sjokolade. Under sene kvelder med prøve- og eksamensøving måtte jeg ha noe for å holde motivasjonen oppe da jeg var yngre. Mørk kokesjokolade og et glass appelsinjuice var redningen den gang. Denne oppskriften har jeg utviklet etter at jeg fant en enkel appelsinkjeks oppskrift en gang. Jeg har justert ingrediensmengdene til å smake akkurat slik jeg liker dem, og har oppgradert kjeksen med sjokolade og en helt egen selvkomponert krønsj som er gjort i en fei. Denne kjeksen er en av de selvskrevne kakene til julekakebakingen her i huset.

Ingredienser

Kjeks:
100 g Bremykt
1 dl Demerarasukker
1 egg
2 dl hvetemel
3 ss lettkokte havregryn
1/2 ts bakepulver
En klype maldonsalt
100 g kokesjokolade
1 appelsin (bruk kun skallet)

Pynt:
100 g kokesjokolade
25 g delfiafett

En liten neve mandler (ca. 20 stk)
En ts revet appelsinskall
1 ss hvitt sukker
Litt maldonsalt

Fremgangsmåte

Kjeksen:
1. Bland romtemperert smør og sukker sammen med en håndmikser.
2. Tilsett egget og rør det godt inn i blandingen.
3. Bland sammen hvetemel, havregryn, bakepulver og salt. Siktes og vendes inn med en slikkepott i eggedosis og smør blandingen.
4. Hakk sjokoladeplaten i små biter.
5. Vask og tørk appelsinen godt. Riv skallet med den groveste siden på rivjernet.
6. Tilsett sjokoladen og appelsinskallet i røren.
7. Bruk den ene hånden din og en spiseskje til å forme kuler (slik som du gjør når du lager kjøttboller). Kulene skal være på størrelse med en liten plomme. Press kulene litt ned så de blir ca. 1 cm tykke. Røren gir ca. 12 store kjeks.
8. Forvarm stekeovnen til 180 grader varmluft. Stek kjeksene i ca. 12 minutter på midterste rille, til de er gyldne.
9. Avkjøles på rist.

Pynt:
1. Smelt sjokoladen og delfiafettet i vannbad. Avkjøl.
2. Hakk mandlene med en skarp kniv.
3. Vask og tørk appelsinen godt. Riv skallet, og bland sammen med mandlene.
4. Rist nøttene og appelsinskallet i en tørr panne. Tilsett sukkeret og rør til det er smeltet inn. Hell blandingen i en skål, og settes noen få minutter i kjøleskap.
5. Hell den smeltede sjokoladen over i en høy kopp (som kjeksen passer nedi).
6. Kjeksene dyppes halvveis ned i sjokoladen og legges på en rist med bakepapir.
7. Dryss den karamelliserte mandel og appelsinskall-blandingen over sjokoladehalvsiden på kjeksen.
8. Settes i kjøleskap til sjokoladen har stivnet.
9. Avslutt med et lite dryss maldonsalt over kjeksene.

Tips! Dryss saltet på når sjokoladen er stivnet. Da fester saltet seg finere på toppen istedenfor å synke inn og smelte i sjokoladen.

Cookies
blir best med Bremykt

Norges beste bakst 2019 er avsluttet