Salte karamell og sjokolade cookies

Store myke og deilige cookies som smelter på tunga! Med smak av salt karamell, mørk sjokolade og hasselnøtter.

Cookies2
Hayleyskaker collage
Hayley Langaard Engan

Denne oppskriften er min egen og ble til som et morsomt bake prosjekt ganske nylig, men har allerede rukket å bli en favoritt!

Ingredienser

150gram Karamell (her har jeg valgt smørbukk)
250gram Mørk sjokolade
50gram Havregryn
30gram Hasselnøtter (hele)
170gram Bremykt
170gram Brunt sukker
90gram Hvitt sukker
2 Egg
270gram Hvetemel
½ ts Natron
½ ts Salt
Litt ekstra salt til dryss.

Fremgangsmåte

Denne oppskriften gir 15 cookies.
Som de fleste kjeksdeiger må denne også hvile, gjør deigen klar kvelden før og la den stå i kjøleskap over natten for best resultat.
Prep: 50 min Steking: 13 min Hvile: 8 timer

Slik gjør du:
1. Begynn med å smelte smøret i en kjele.
2. Grovhakk havregryn og hasselnøtter og sett til side.
Hakk også opp sjokoladen i passende biter dersom du ikke bruker ferdige sjokoladeknapper.
3. Når smøret er smeltet heller du det over i en bolle sammen med sukkeret, både brunt og hvitt, og blander til fløyelsmyk konsistens. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin på lav hastighet og med ballongvisp, for å spare tid og krefter.
4. Nå er det karamellene som skal deles opp. Jeg pleier å bruke smørbukk original som jeg deler i 6 eller 9 biter – eller gjerne begge. 150 gram er 30 karameller. Sett til side.
5. Når karamellene er ferdig kuttet er også sukkeret og smøret klart og det er tid for å tilsette eggene i smørblandingen. Fortsett blandingen på lav hastighet.
6. Bland mel, salt og natron i egen bolle sammen med de grovhakkede hasselnøttene og havregrynene.
7. Vend så de tørre ingrediensene inn i smørblandingen.
8. Tilsett karamell- og sjokoladebiter på samme måte. Bland godt for jevn fordeling av sjokolade og karamell.
9. Kle et brett eller fat med bakepapir og fordel deigen på 15 emner.
10. Legg over plastfolie og sett i kjøleskap over natten.

Dagen etter:
11. Sett ovnen på 180*C varmluft.
12. Legg 5-8 emner på et stekebrett med bakepapir.
Jeg pleier å forme de litt før jeg legger de på brettet. Pass også på at det ikke er karamellbiter helt i kanten på cookien, da den vil flyte ut.
13. Stek cookiesene i ca 13 min midt i ovnen, til de er gylne i kanten med fortsatt lyse i midten.
14. Dryss over salt mens de enda er varme og la de kjøle seg ned på stekebrettet. Dersom noen karameller har rent ut eller mistet litt fasong bruker du bare en kniv til å forsiktig forme cookien og evt skjære vekk karamellen.

Cookies
blir best med Bremykt

Norges beste bakst 2019 er avsluttet