Bestemors «kromlekake» med plommer eller epler

Denne er rask og lett å lage, og jeg setter ofte barnebarna igang til å lage den, mens de voksne prater.
Jeg bruker det jeg har tilgjengelig av fast frukt. plommer, pærer, epler eller rabarbra,
kaken tar maks 20 minutter å lage +tid i ovnen, og kommer det uventede gjester er det bare å svinge seg rundt.

8bac8481 de53 4b08 a88f 11f6b3deac86
Pia Walker

Den heter bare «Bestemors kromlekake» etter min bestemor ( født i 1892) som var fra Hardanger.
Dette er en kake jeg lærte tidlig å lage, på 50 tallet, av bestemor, og mine barn har laget den fra de var små, og nå er det barnebarna mine som lager den.

Ingredienser

10 store, plommer eller 5 epler i biter

Kromledeig:
50 g havregryn
50 g hvetemel
50 g hakkede mandler eller hasselnøtter
50 g brunt sukker
50 g Bremykt
2 ts kanel
2 ts revet ingefær

Til å dryppe over:
2 ss flytende honning

Barnebarna bruker koppemål isteden for gram.
Ca 50g = 1 kaffekopp.

.

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte
Del opp eplene eller plommene i store biter (husk å fjerne stenene). Legg dem i en ildfast form. .
Hakk opp mandler eller hasselnøtter
Smuldre sammen mel, havregryn, nøtter, brunt sukker, Bremykt , ingefær og kanel, og bruk gjerne hendene.
Smuldre deigen over frukten.
Drypp over honning.

Stek midt i ovnen ved 200°C i ca 15-20 min, til deigen har fått gylden farge.
Strø over siktet melis
Server varm og nystekt, med is eller iskald ferdig vaniljesaus

Eplekake
blir best med Bremykt

Den smakfulle kombinasjonen av meierismør og rapsolje

Det gir Bremykt den gode smaken av meierismør, samtidig som rapsoljen gjør den smøremyk og lett å jobbe med.

Les mer om produktene: Bremykt Original, Mykere og Flytende