Eplekake med vaniljekrem og karamelliserte epler

En eplekake som er en vidunderlig blanding av den berømte franske Tarte Tatin og tradisjonell norsk eplekake. Denne er et must i heimen hver høst.

Den smaker helt klart best med sure, faste epler fra hagen, men butikkepler kan også brukes. Bare pass på at de er så faste i kjøttet som det er mulig å få dem. Jeg vil ha mange epler i eplekaken min, så jeg bruker iallefall 10 epler av normal størrelse i denne kaken, men det er helt opp til den enkelte hvor mange epler man bruker.

Røren er tykk, nesten som en deig. Det skal den være. Bruk litt tid på å fordele den og vaniljekremen jevnt i formen. Resultatet blir verdt det.

Det er viktig at kaken steker lenge nok, slik at den ikke er rå i bunnen. Vaniljekremen øker steketiden ganske så betraktelig sammenlignet med eplekaker uten vaniljekrem.

Bb542eee 3165 42a3 8ff5 e1a069110ff2
Jill

Ingredienser

3,5 dl sukker
4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker
2 egg
150 g smeltet Bremykt
Så mange epler du ønsker

Karamelliserte epler:
Så mange epler du ønsker (jeg fyller en stekepanne full)
1 dl sukker
2 ss Bremykt
2-3 ts kanel

1 boks Piano vaniljekrem

Fremgangsmåte

Bland sammen alle tørre ingredienser til kaken i en bolle. Rør inn smøret, deretter eggene. Fordel røren jevnt i en liten form, 20 cm x 30 cm, med bakepapir i bunnen.

Karamelliserte epler:
Skrell og rensk eplene, del dem i båter. Ha eplebitene i en stekepanne sammen med sukker, smør og kanel. Varm opp til eplene er møre og karamelliserte. Legg eplebitene jevnt utover kaken. Hvis det er noe karamellsaus igjen i stekepannen, så fordel det over eplene.

Bre vaniljekremen jevnt over eplene.

Legg eplebåter (ikke karamelliserte) tett i tett oppå vaniljekremen.

Strø over perlesukker.

Stek på 175 grader i minst 50 minutter.

Server gjerne med en klatt vaniljeis til.

Eplekake
blir best med Bremykt

Bidrag sendt inn til Norges beste bakst

Her finner du mange flotte bidrag fra tidligere runder av konkurransen.

Norges beste bakst arrangeres ikke i 2020.