Eplekake med vaniljekrem og karamelliserte epler

En eplekake som er en vidunderlig blanding av den berømte franske Tarte Tatin og tradisjonell norsk eplekake. Denne er et must i heimen hver høst.

Den smaker helt klart best med sure, faste epler fra hagen, men butikkepler kan også brukes. Bare pass på at de er så faste i kjøttet som det er mulig å få dem. Jeg vil ha mange epler i eplekaken min, så jeg bruker iallefall 10 epler av normal størrelse i denne kaken, men det er helt opp til den enkelte hvor mange epler man bruker.

Røren er tykk, nesten som en deig. Det skal den være. Bruk litt tid på å fordele den og vaniljekremen jevnt i formen. Resultatet blir verdt det.

Det er viktig at kaken steker lenge nok, slik at den ikke er rå i bunnen. Vaniljekremen øker steketiden ganske så betraktelig sammenlignet med eplekaker uten vaniljekrem.

Bb542eee 3165 42a3 8ff5 e1a069110ff2
Jill

Ingredienser

3,5 dl sukker
4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker
2 egg
150 g smeltet Bremykt
Så mange epler du ønsker

Karamelliserte epler:
Så mange epler du ønsker (jeg fyller en stekepanne full)
1 dl sukker
2 ss Bremykt
2-3 ts kanel

1 boks Piano vaniljekrem

Fremgangsmåte

Bland sammen alle tørre ingredienser til kaken i en bolle. Rør inn smøret, deretter eggene. Fordel røren jevnt i en liten form, 20 cm x 30 cm, med bakepapir i bunnen.

Karamelliserte epler:
Skrell og rensk eplene, del dem i båter. Ha eplebitene i en stekepanne sammen med sukker, smør og kanel. Varm opp til eplene er møre og karamelliserte. Legg eplebitene jevnt utover kaken. Hvis det er noe karamellsaus igjen i stekepannen, så fordel det over eplene.

Bre vaniljekremen jevnt over eplene.

Legg eplebåter (ikke karamelliserte) tett i tett oppå vaniljekremen.

Strø over perlesukker.

Stek på 175 grader i minst 50 minutter.

Server gjerne med en klatt vaniljeis til.

Eplekake
blir best med Bremykt

Norges beste bakst 2019 er avsluttet