Hvem vil ikke ha en nydelig eplekake med vaniljekrem til høstkosen. Smaker du denne klarer du ikke stoppe. Kaka forsvinner fort.

Ingredienser

Til kaken:
100 g bremykt steke og bake
4 egg
3 dl sukker
6 dl mel
3 ts bakepulver
revet skal fra en sitron
2 dl krem eller matfløte
5 store gode epler (gjerne en blanding av grønne og røde epler)
1 dl sukker
1 1/2 ss kanel
1/2 ts malt nellik eller allehånde
4 dl vaniljekrem (se under)
50 g kaldt smør
Perlesukker
Vaniljekrem:
1/2 l h-melk
100 g sukker
3 eggeplommer
1 egg
20 g hvetemel
15 g maisenna
1 vaniljestang

Fremgangsmåte

Lag først vaniljekremen:
1. Ha melken og 50 g sukker i en gryte.
2. Ha frøene fra vaniljestangen i gryten og kok forsiktig opp.
3. Ha resten av sukkeret, mel og maisenna i en bolle.
4. Visp egg og eggeplommene godt sammen.
5. Ha så i det tørre og bland til det ikke er klumper.
6. Ha halvparten av melken i eggeblandingen mens du pisker kraftig.
7. Hell blandingen tilbake i gryta mens du pisker kraftig.
8. Kok opp og la den koke i 2 minutter under visping.
9. Gni kremen igjennom en sil hvis det er litt klumper i kreen.
10. Ha kremen i en ren bolle og legg plastfilm helt ned på overflaten av kremen.
11. Avkjøl.
Til kaken: Du trenger en rundt kakeform (ca. 24 cm) eller en liten langpanne (20x30 cm)
1. Smelt smør til det blir brunt og avkjøl det noe.
2. Visp egg egg og sukker til eggedosis
3. Bland siktet mel og bakepulver med revet sitronskall
4. Vendt det tørre inn i eggedosisen.
5. Ha smøret og fløten i røra.
6. Hell røren i kakeformen og legg vaniljekremen på toppen av røren.
7. skrell og rens eplene og del de i tynne båter.
8. Ha kanel og 1 dl sukker i en bolle sammen med eplene og bland godt.
9. Ha eplebitene i formen, og press dem litt ned i deigen.
10. Skjær det kalde smøret med en ostehøvel og fordel det over eplene.
11. Dryss perlesukker på toppen og stek kaken midt i ovnen i ca 50 minutter på 180 grader.

NB! Denne oppskriften ble sendt inn som et bidrag i Norges Beste Bakst. Bremykt kan ikke garantere at oppskriften er fullstendig. Gi oss gjerne beskjed om du skulle oppdage feil ved oppskriften. Tusen takk for hjelpen!